Senki nem mondta, hogy itt kolbászból van a kerítés

girl-1531575_1920.jpg

Mára a magyarok jó része rendelkezik egy Angliában dolgozós korszakkal, amelybe bizonyos okok miatt belekényszerült vagy saját maga választotta azt. A többség ideiglenes pénzgyűjtési lehetőségként tekint ezekre a hónapokra, évekre, de olyan is akad szép számmal, akik már szinte az első napokban érzik, hogy „Ez az!”, ez az új otthonuk. Nincs két egyforma életút és attól mert A-nak nem sikerült hosszú távon a dolog, B-nek még igenis bejöhet, és persze fordítva. Nincs biztos recept, senki nem mondhatja azt, hogy neki és neki márpedig megéri, keljen útra. Senki nem jós, jósnő. Előfordulhat ugyanis, hogy őt meg őt minden igyekezetük ellenére a sors valamiért nem engedi itt érvényesülni.

Mit lát a Magyarországon dolgozó, amikor a honfitársa az angol fizetésével hazatér nyaralni?

A kávézóban, szórakozóhelyeken két kézzel szórja a pénzt éreztetve, hogy neki a pénztárca sokkal vastagabb ám a magyar fizus társáénál. Ami egyébként tény. Ott és akkor. Viszont ezek a külföldön dolgozó emberek a szabadság után visszarepülnek a szürke hétköznapokba. Nem, itt már nem élnek akkora lábon, mint ahogy azt otthon mutatták. Ezt nem úgy kell érteni, hogy a fogukhoz verik a garast meg kétszer is meggondolják kell e a spagettire sajt vagy jó lesz nélküle, hanem szimplán azt, hogy visszább vesznek a holiday-ükhöz képest. (Még így is jobban élnek, mint otthon.)

A munkakeresés itt sem leányálom, sőt néha egyenesen rémálom.

A takarító, vendéglátó munkák többsége heti húsz-huszonöt órás, de ez lehet még ennél is kevesebb, illetve a lónak a másik oldala sem ritka, az akár ötven órás elvárás. Az a jó, ha olyan flexibilis vagy mint egy rágó, ez azt is jelenti, hogy egyes munkahelyeken a munkaidő a nap huszonnégy órájából bármikor kezdődhet. Mármint akkor, ha behívnak dolgozni, merthogy még ez a jobbik eset. Továbbá drága a buszjegy – bérlet, és még ha spórolás gyanánt mondjuk egy "dayridert" vesz az ember majd’ öt fontért – amivel igaz, egész nap utazgathat össze-vissza az emeletes buszokon -, este már másik társaság járművei szállítják a népet, arra pedig nem fogadják el az emeletes buszon vásárolt jegyet. Szóval az sem árt, ha a munkahely a lakóhelyhez viszonylag közel van. Gyár és reptér. Mindkettő jól fizet és javarészt állandó munkát, biztos jövedelmet nyújt. Hátránya, hogy mindenféle igazolást, útlevelet kérnek hozzá. Azt meg sokan nem csináltatnak, mert EU és minek.

De igenis, kell ahhoz, hogy normális munkahelyed legyen!

Milyen a munkahelyen?

Rengeteg „kitchen porter-i” as. mosogatói munka várja a bevándorlókat. Van, ahol kifejezetten jó környezetben, de van olyan is, ahol siralmas körülmények között. Még egy elismert és neve nagy szálloda konyhája is lehet masszívan büdös. Azt szagolni egész nap, mármint huszonöt órában ugye, hát, nem lehet egyszerű. Emellett a pakisztán nép és társai a magyaroktól már jóval korábban megvetették itt a lábukat (szerintem), ezért mi dolgozunk nekik, nem fordítva. Az angolok udvariasak, előítélet mentesek és segítőkészek, ellenben a fentebb említett népséggel, akik a magyarokat kihasználják és durván hülyének nézik, lekezelik. Még úgyis, hogy sokan közülük az alap angolt sem beszélik. Ez nem rasszizmus, ezek tények. Nyilván közöttük is akad sok dolgos, jó ember, de a többség úgy áll a magyarhoz, hogy mi idióták vagyunk. 

Milyen egy angliai otthon?

Az élettér jóval kisebb, főleg egy magyar vidékről érkezettnek. A nagyváros egyes részei kifejezetten nyugodtak. Ezeken a helyeken például madárcsicsergésre ébred az ember, az utca egy falusi út forgalmával vetekszik és még egy kisebb udvar is jár az adott telekhez, ahol a galambok és a mókusok állandó vendégek. Idilli. Attól eltekintve, hogy két ember fizetéséből az egyiké csak a ház bérlésére megy el, vagyis a dolog lakótársakat igényel. Forgalmas utca mellett lakni lehet olcsóbb, viszont egyenesen katasztrófa, már csak, ha a szüntelen forgalom zajára gondol az ember, nem beszélve a friss kipufogógáz belélegzéséről. Annak egyetlen pozitívuma talán az, hogy minden az ember szájában van.

Milyen a barátok, a család nélkül?

Finoman és nőiesen talán csak ennyi: rossz. Az új barátságok nem tudják a régieket pótolni. Azt az űrt, na meg a család hiányát csak egy társ képes valamelyest betölteni.

Milyen az időjárás?

Londontól északabbra mondjuk, egy Manchesterben a napok többsége felhős, esik az eső, plusz a szél is gyakran fúj. Hideg van, egy magyar időjáráshoz képest mindenképp. Ősszel, télen és tavasszal két választás van: felöltözik az ember normálisan és spórol a gázzal vagy fűt, mint otthon anyáék és a számla megérkeztekor rosszul lesz – egyébként, ha vannak lakótársak csakúgy, mint a lakbér, a számlák sem vészesek. De inkább spórol a gázzal mindenki.

Miért jó akkor külföldön dolgozni?

Nem jó. Nagyon nehéz. Főleg az elején, amely lehet egy hónap, de akár egy év is. Ez az időintervallum a szerencsétől meg az angol nyelvtudástól függ. Az sem árt, ha van segítségük a frissen érkezőknek. Úgy azért könnyebb.

Na meg rengeteg a siker sztori, akik küzdöttek és kitartottak.

Ma már nem mosogatóként, pincérként dolgoznak, hanem neves vállalatoknál vagy esetleg egyéni vállalkozóvá váltak és a többi. Úgy pedig kinyílik az embernek a világ és az is elfelejt hazamenni, aki csak pénzgyűjtési szándékkal indult neki. Mindennek ára van, de ott az esély, hogy talán megéri.

(A cikk olvasójában biztos ezer meg egy kérdés felmerült, elhatalmasodó értetlenség bontakozott ki a fejben, meg mi van, ha (?), mert ő nem így látja, ő jobban tudja és a többi. Azoknak jelezném, hogy lehetetlen a(z) - külföldi - életet egyetlen cikkbe belesűríteni, de a lényeg, vagyis amit tapasztalok, látok, hallok, az úgy gondolom benne van. Olvasd hát békével, megértéssel, intelligens ember módjára, a komment szekcióban pedig a belőled kikívánkozó történeted is ennek megfelelően oszd meg. Hála érte.)

 Fotó: Pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voicesimhead.blog.hu/api/trackback/id/tr1414834014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daenerys Targaryen 2019.05.20. 10:52:13

@MAXVAL bircaman közíró: nagyon rosszul teszed hogy bármelyik oldal agymosó médiáját olvasod és aztán blogokon egymondatos kommenteket irkálsz a ballibek ellen. Ennél értelmesebb élet is van a világban.

patkányarcúáginéni 2019.05.20. 10:53:23

@harakiri:
Még szerencse, hogy megjött a főokos.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2019.05.20. 11:20:00

Az angoloknál gyávább és ostobább népet nehéz találni. Tömegben erősek, egyenként gusztustalan férgek

VVi 2019.05.20. 12:23:09

Manchester környékén élek,és nem esik minden nap. 9 év itt-lét után már hozzászoktam az itteni idöjáráshoz,ès nekem be is jön. Mindig feldobja a napomat az angol hozzáállás,amikor a 20 fokos melegre “red hot”-ként hivatkoznak.
Munkát találni igenis könnyü,és sokkal rugalmasabbak a munkahelyek( rengeteg részmunkaidös lehetöség).
És persze,hogy jobban szórjuk otthon a pénzt. Hiszen a többségnek (leginkább gyerekesek) MO-ra hazautazni a nyaralás.

Kivlov 2019.05.20. 12:32:16

Sz*r az idő, sz*r a kaja. Költözzön oda, akinek két anyja van.

Történelmi gyökerek 2019.05.20. 12:34:05

Angliát Magyarországgal összehasonlítani olyan, mint a Mackósajtot (Teddycheese) a Pálpusztaival (Pauldesert).

teéjesenmindegy 2019.05.20. 12:42:11

@Christian Smith: "4 éve kint élek , most veszem a 2. házam."
Aham.

Mikó? 2019.05.20. 12:45:55

@MAXVAL bircaman közíró: Mar Magyarorszagon is mindenki milliomos, csak szolok ...es ez regota igy van

sírjatok 2019.05.20. 12:46:47

@Kivlov: "Sz*r az idő, sz*r a kaja."
+ kibaszott mary poppins

N. Barbie 2019.05.20. 12:50:28

@Kivlov: "Sz*r az idő, sz*r a kaja."
Olvastad az origon vagy a ripostba, mi okoska? Vagy a haverod haverjanak az unokaoccsenek a szomszedja meselte.

Almandin 2019.05.20. 12:55:29

@sterimar: Valóban, az átlag magyar Angliában csak többedmagával tud lakást bérelni. Ez azért rossz, mert megszűnik a magánszféra. 30 év alatt ez még tűrhető lehet, utána a legtöbb embert zavarja.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2019.05.20. 13:00:58

@Norbi5: Így van. Amúgy nem is értem azt, aki Londonba megy.

Etniez 2019.05.20. 13:04:10

@Almandin: átlag magyarként 6 éve stúdióban élünk feleségemmel.

Larrikin 2019.05.20. 13:15:44

@acycloren: "Anglia pedig még az angoloknak se fekszik, ők is vándorolnak el már régen, rengeteg az angol expat a világ minden táján, talán nem véletlenül. "
Ja, rengetegen élnek Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, stb. :)

Mikó? 2019.05.20. 13:17:58

"átlag magyarként 6 éve stúdióban élünk feleségemmel"
Ez is, mint minden, relativ, attol fuggoen siker vagy sikertelenseg, hogy honnan indultal, mennyi idos vagy, milyen elet fazisban vagy.

Kivlov 2019.05.20. 13:22:15

@N. Barbie:
444-en böfögték az antimagyarok :D

sterimar 2019.05.20. 13:41:46

@Kivlov: "Sz*r az idő, sz*r a kaja."
A csajokról nem is beszélve...

vajdasagi 2019.05.20. 13:44:39

@MAXVAL bircaman közíró: @Christian Smith: Ne izgasd maga: birca Putyin egyik itteni bérence. Neki az a jó, ha a nyugatot szapulják. Még jobb az lenne neki, ha Oroszországban járnának ki a honfitársaink új életet kezdeni. Csak sajnos ez utoljára akkor történt, amikor az orosz katonák elcipeltek sok magyart a gulágba, hogy ott "új életet kezdjenek". Azóta valahogy mégiscsak nyugat felé orientálódunk. Nem is tudom miért?

Mondjuk Szerbiából azért van aki most is Oroszországba megy új életet kezdeni: pl. a Milosevics felesége oda menekült a lopott vagyonával, és persze nem is adta ki Putyin őt a szerbeknek. A lopott vagyon is megmaradt neki. Szóval: Birka egy lepukkant volt nagyhatalom bérence. Emiatt logikus, hogy ő miket és miért kommentel.

vajdasagi 2019.05.20. 13:52:00

@Daenerys Targaryen: birkának nincs ennél értelmesebb élete: ő egy Putyin-bérenc ügynök, akinek az a feladata, hogy a magyar közgondolkodást befolyásolja Putyinnak tetsző irányba. No most ezt lehetne hazaárulásnak tekinteni, ha bircának ez lenne a hazája, de hát ő orosz. A maga nézőpontjából egy hős hazafi. Érted már?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.20. 13:59:14

@vajdasagi:

Milosevics hős volt, reménytelen csatát vívott az agresszorral.

N. Barbie 2019.05.20. 14:05:03

@Kivlov: Ja, azt meg, hogy ki az antimagyar meg a kivlov fele alnemzethy mukereszteny maffiapart tamogatok fogjak megmondani. Ja, nem. :)

Piri és Barkas 2019.05.20. 14:07:13

Hát nem tudom. Én dolgoztam 2 évet Hamburgban. Sokkal jobban kerestem kinn, mint itthon, de itthon sokkal jobban élek. Mondjuk programozóként vannak lehetőségeim mindenhol, de én már nem megyek el többet, az biztos.

Kivlov 2019.05.20. 14:10:45

@N. Barbie:
Mert? Talán te fogod? Ja, nem bocs. Ellenzéknek nem osztanak lapot 10 éve. :D :D :D

N. Barbie 2019.05.20. 14:31:29

@Kivlov: Ja, hogy meg buszke is vagy a diktaturadra, amennyi eszed van. :D
Bocs, nem tudtam, hogy az epp aktualis kormany es hivei kizarolagos joggal mondhatjak meg masokrol, hogy ki a Magyar meg ki nem. Ez valami uj torveny vagy honnan veszed?

Kivlov 2019.05.20. 14:42:03

@N. Barbie:
Ha diktatúra lenne, nem fröcsögnéd itt naphosszat a f*szságaidat. :D

Amúgy meg, ha nem akartok újra és újra méretes választási cumikba belefutni, akkor legelőször a valóságot kéne észrevennetek és felismernetek. Az orbánozás, lőrincezés, stadionozás még gagyibb és szánalmasabb, mint a korábbi fasisztázás volt. Pedig az se jött be. És ez se. :D De ha nektek ez jó, hajrá. Marad a 2/3. :D

N. Barbie 2019.05.20. 15:13:21

@Kivlov: "Ha diktatúra lenne, nem fröcsögnéd itt naphosszat a f*szságaidat. :D"

Ha meg lenne csoppnyi kis eszed, akkor a diktaturat nem eszak koreaval azonositanad csak, es felfognad, hogy a dolog nem ugy mukodik, hogy ahol nem annyira sz@r, mint ott, az akkor demokracia.

A tobbi szokasos fideszkamuhulyesegtol meg kimelj meg, ismerem mindet kivulrol.

Kivlov 2019.05.20. 15:17:24

@N. Barbie:
:D
Mondom: amíg a valóságot nem ismeritek fel, és nem értitek meg, addig csak álmodoztok róla (minden kedden), hogy orbán, holnap megbukik! barmok :D

N. Barbie 2019.05.20. 15:27:41

@Kivlov: Mondtam, hogy hanyagold a fidesznyik nesze semmi fogd meg jol viragnyelvet.
Meselj akkor mi a valosag, rebuszokba beszelni mindenki tud. Kerd ki a lendvai utca narrativajat rola, hogy meg tudj szolalni. :D
Igen, annyira almodozunk rola, mint te meg a gazdad mikor nyalogatta a sebeit az elpicsazasai utan (teszem hozza a maiakhoz kepest a demokracia mintainak szamito valasztasokon) ellenzekbe, csak neki volt olyan szerencseje, hogy olebe hullt a hatalom oszod utan.

Kivlov 2019.05.20. 15:36:51

@N. Barbie:
Az a valóság, hogy a nép szemében az ellenzék egy impotens csürhe, amiknél még orbi is jobb.
És nem orbit kéne cseszegetni, hogy ő milyen sz*r. Hanem az ellenzéket felépíteni, hogy jobbnak tűnjön, mint ami! ostoba barmok. :D

vajdasagi 2019.05.20. 15:57:09

@sterimar: Hát a csajok azok valóben nem olyan szépek, mint a mieink. Ezt persze feljavítják valamelyet a "migráncsok", legyenek azok kelet-európaiak, ázsiaiak vagy afrikaiak. De az angol nők tényleg eléggé "előnytelen kinézetűek". Amúgy én csak rövid egyhetes melókra jártam ki, de életem során legalább 200 napot dolgoztam ott, és szállodákban laktam, ezért a lakhatásról nem nyilatkozhatom, de az időjárásról nagyon is: egyáltalán nem igaz, hogy mindig esik. Pl. Berkshire-ben (délebbre) meglepően jó szokott lenni az időjárás, míg mondjuk Leedsben nem annyira. Edinboroughban meg tényleg gyakran esik, de az ugye nem is Anglia.

b.feher 2019.05.20. 16:09:20

@harakiri: @Zoltán Rádi: @maxval bircaman szeredőci anyabaszó: @Daenerys Targaryen: @Mikó?: a faszi, akinek válaszoltatok, évek óta hergeli szándékosan a putyini propagandára nem vevő kommentelőket. Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a "ne etesd a trollt" hasznos gyakorlatát, mert ha csak ki nem tiltják, úgyis itt lesz. Lelőni nem lehet, ignorálni viszont nyugodtan, mert szándékával ellentétben nem győz meg senkit semmiről, vagyis ártalmatlan.

Etniez 2019.05.20. 16:20:44

@Kivlov: A valóságot te nem ismered fel, az a baj.

élhetetlen 2019.05.20. 16:35:11

@Tsteinar: “osztrák síterepen vendéglátásban miért éri meg”. A barátnőm lánya lehúzott egy évet így valami hegyi vendégházban (vagy a pultban volt, vagy felszolgált). Szobát, ételt kapott, tehát a fizetése megmaradt, és élvezte az erdőt, a nyugit. Diplomás gyógytornász és pszichológus. Dolgozott hat évet Londonban is, a szakmájában, de akkor ez kellett neki. Egy forgalmasabb helyen még jó buli is lehet.

Zoltán Rádi 2019.05.20. 16:49:54

@b.feher: Én már régóta "ismerem", csak nevetek a hülyeségein :)

Zoltán Rádi 2019.05.20. 17:04:51

@MAXVAL bircaman közíró: És az mellett még van időd mindenhova beböfögni, hogy ballib meg multik és haldokló nyugat. Ez ám az elhivatottság :)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.20. 17:15:04

@Zoltán Rádi:

Kellemes feladata a természetes jó szolgálata.

b.feher 2019.05.20. 17:16:22

@Zoltán Rádi: Rendben, nevess rajtuk :) Ha viszont kérhetem, ne etesd, mert ezért (is) ír annyit :)

Zoltán Rádi 2019.05.20. 17:23:48

@b.feher: OK, bocsi. Nem vágtam, hogy zavar, csak szeretek vele trollkodni :). De abbahagyom

histar007 2019.05.20. 18:28:45

Nekem csak néhány egyszerű kérdésem szokott lenni:
- ott miért lehet azt a munkát elvállalni ami itthon az illetőnek egyenesen sértő?
- ott miért hajlandó jobb minőségben dolgozni?
- ott miért hajlandó sokkal nyomorúságosabb körülmények közt lakni?
- ott miért hajlandó mindenen spórolni?
- ott miért hajlandó naponta 8 óránál akár sokkal többet is dolgozni?

Ha ezekre valaki itthon is hajlandó lenne, akkor tudná azt a jövedelmet és azt az életszínvonalat hozni, csak itt vannak barátok és család is, meg hazaútra sem kell annyit költeni. Ja igen, Budapesten van meló. Rohadásig.

sasvarisandor 2019.05.20. 19:14:35

Azért mert ott sokkal jobb. Ha itt lenne jobb jönnének az angolok osztrákok és a pakisztániak Budapestre a sok melót elvégezni. Lakhatnának olcsón.

józanul 2019.05.20. 22:19:45

@histar007: Egyetértek a feltett kérdésekkel, jogosak. Az én fiam 10 éve dolgozik Angliában. 8 évig Londonban lakott a feleségével, de a fizetése kétharmada ment egy studiólakás bérletére, ahová egy ágy és egy kis szekrény fért be, és havonta kellett penészteleníteni a falakat.
Az első gyerek születése után egy kisvárosba költöztek, reménykedve, hogy az olcsóbb lakhatás segít a spórolásban. Hát, nem segít, mert bölcsőde nincs, óvoda egy vagyon lenne, így az asszony otthon van a 2 és fél éves gyerekkel. egy fizetésből pedig napról napra élnek. Az újabb gyerek csak rontott a helyzeten.
Még a hazaköltözésre is spórolni kellene, már számolgatták: a költözés kb.7-800ezer, itthon az albérlet 3 havi kauciója, az albérlet díja, plusz az első fizetésig egy kis tartalék alsó hangon ugyanennyi, az kb. másfél milcsi. Ami nincs. Hacsak a szülők ki nem szenvedik.
Ez a valóság Angliában, ha valaki átlagemberként keres.

Larrikin 2019.05.21. 03:29:14

@józanul: a londoni átlagkereset kb. 38.000 font, nettó kb. 30. Külsőbb kerületekben a bérlés átlag 1000 -1200 font havonta. Tehát egy átlagfizetésből is marad évi kb. 15 ezer gbp. Amúgy valóban sovány összeg, nem véletlen a kétkeresős modell. Persze csak addig nagyon kevés, amíg össze nem hasonlítjuk a budapestivel: éves átlag nettó 3 millió ft, lakbér kb. havi 120-140 ezer. Sok szerencsét a 1.5 millió összespórolására a rezsi, kaja és bkv bérlet után.

Spiritual 2019.05.21. 06:38:34

@histar007: Akkor tételesen:
- Mert kétszer-háromszor többet fizetnek érte,
- Szerintem az ember nem kétféle, aki jól dolgozik itt is ott is jól dolgozik, aki nem az hazamegy, mert az ügynökség visszajelzések alapján többet nem küldi,
- Nem mindenki Budapest elit kerületeiből költözött...
- Otthon is mindig spóroltam, ezért tehettem meg, hogy kijöttem. Láttam olyat is, aki hitelt vett fel azért, hogy kijöjjön,
- Otthon mindig többet dolgoztam, mint nyolc óra.

Spiritual 2019.05.21. 06:46:30

@józanul: Liverpoolban hatszázért lehet három hálószobás házat bérelni. A barátaink egy gyönyörű házban laktak ott. Érdemes szétnézni a neten, mert vannak otthon végezhető munkák is. Gondolom beszél angolul a hölgy.

Spiritual 2019.05.21. 06:58:20

@Tsteinar: Nekem erről a balatoni vendéglátás jutott eszembe. Ott is ennyit húztak le, hétvége nélkül. Valaha a nyolcvanas végén és a kilencvenes elején nagyon jól lehetett keresni ezzel. Aztán megváltozott minden. Jött a kijelentem-bejelentem, csak minimálbért kaptak a munkáért, csaltak az órákkal, a borravalót nem osztották vissza. Ami ma Magyarországon a vendéglátásban történik, azt a szakma százszázalékos módon megérdemli. Jó dolgozót akarsz? Akkor fizesd meg!

Zabalint 2019.05.21. 07:44:30

@histar007:
Azért teljesen más ám, ha az ottani 3-szor akkora bérének teszi félre mondjuk a 30%-át, mint ha itthon tenné, hiszen az a 30% is 3-szor annyi ott. Másrészt nagyon kevés fiatalnak vannak egy helyen a barátai.

acycloren 2019.05.21. 08:21:38

@Tsteinar: Aki osztrák síhotelekben, hüttékben robotol, az olyan munkát végez, amit osztrák sose vállalnak el annyiért és olyan körülmények között. Ez van. Ők nem versenyezhetnek rendes osztrák állásokért, nekik alá kell ígérni az osztrák melós alá. Kevesebb bért nem kaphatnak, ezért máshogy mennek le kutyába, heti 6 napon át 14 órákat dolgoznak. De nekik ez is jobb, mint Jászkarajenőn, Fehérgyarmaton, Komlón, Kazincbarcikán vagy más kilatástalan magyar településen munkanélküliként vegetálni.

Ők nem a jó magyar munkahelyet cserélik le helyi szinten szar osztrák munkahelyre, hanem a nemlétező magyar munkahelyek miatt mennek nyugatra bármilyen munkát elvégezni.

Kivlov 2019.05.21. 08:48:25

@Etniez:
Mit?
A tényeket? Az 5,3% GDP növekedést. meg azt, hogy mennyivel több van a bérpapíron, mint 2009ben? Számomra pl az infláció sokszorosa. Persze. Biztos kamuból tudok 2szer akkora autót meg házat hitel nélkül fenntartani, mint korábban hitelből. :D

Pierr Kardán 2019.05.21. 09:14:24

Kint dolgozni nem hivatás, hanem életforma. Nem az a különbség, mint hogy Nyíregy'-en tolod a Tescoban, vagy Pesten tolod az Aldiban. A különbség inkább olyan, mint a normál élet és egy szigorú bentlakásos iskola között. Van aki bírja, van aki nem.

Melóztam kint (bár nem Angliában, hanem Skóciában) és bár kvalifikált munkát végeztem nagyon jó pénzért, de éreztem, hogy képtelen lennék folyamatosan kint élni és ott dolgozni.

Nekem a megszokhatatlan az volt, hogy kint még mindig létezik a kasztrendszer. Szoftverfejlesztőként először nem értettem, hogy az elkészült szoftvert miért nem a végfelhasználás helyén tesztelik, hanem egy laborkörnyezetben. Hiába volt jó a laborban, a végfelhasználás helyén még további ezer hiba jött ki, ami elkerülhető lett volna, ha engem mint a fejlesztőt odaengednek a végfelhasználáshoz (egy raktári nyilvántartó és számlázó-pénztári rendszerről volt szó).

Aztán rájöttem, hogy a kinti fejlesztők már a tesztlaborosokkal se nagyon értettek szót, a végfelhasználókkal pedig szinte nem is egy nyelvet beszéltek. A végfelhasználó raktárosok túlnyomóan paki-indiai-trinidadi emberek voltak, a fejlesztők nem szóltak hozzájuk, ha mégis, akkor ezek az emberek nem is tudtak (mertek?) válaszolni a kérdésekre.

Egy darabig próbálkoztam a közvetítéssel, de aztán rájöttem, hogy ez az elkülönülés annyira rögzült az emberek fejében, hogy teljesen megváltoztathatatlannak tekintik.

Sajna a magyarok 95 %-a kint a nyelvtudásuk, képzettségük, hozzáállásuk miatt a legalsó kasztba tagozódnak be és bizony onnan felfelé kitörni rettentő nehéz. Vagy fogakat összeszorítva küzd felfelé, vagy némi lavírozás után belebarnul a kasztba :-(

Zabalint 2019.05.21. 11:16:23

@acycloren:
Én elgondolkodtam azon, milyen munka lehet hüttében dolgozni. Olyan hüttében szívesen dolgoznék, ahová csak gyalog lehet feljutni (meg nyilván helikopterrel), mert ott kultúráltabbak a vendégek, és nincs minden nap tömeg, inkább csak hétvégéken, illetve jó időben. Viszont kicsit fájna a szívem, hogy nyilván nekem ott fent épp akkor lenne némi szabadidőm, amikor rossz idő van, míg a túrázók, sítúrázókat irigyelném.

Amúgy Ausztriában láttam már a rengeteg magyaron kívül kínait is ilyen helyen.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.21. 11:52:11

@histar007:

A Kivándorló Tíz Pontja

egy – Bár otthon le se szartad a politikát, sőt szavazni sem mentél el, mondd azt, hogy kivándorlásod fő oka politikai.

kettő – Bár otthon szörnyű nyomorként élted meg, hogy egyszobás bérlakásban élsz egyedül, külföldön tekintsd teljesen normális állapotnak, hogy tizedmagaddal, köztük öt szomáliai menekülttel, laksz együtt egy szükséglakásban.

három – Amikor sikerült minimálbéres állást találnod, ezt úgy meséld, hogy „itt megbecsülik a munkát”.

négy – Az otthoni szokásokat tartsd nevetségesnek, új hazád szokásait viszont tekints a civilizáció csúcsának.

öt – Érts egyet a helyi idegenelles pártokkal és hibáztass minden bevándorlót, saját magadat leszámítva.

hat – Otthon panaszkodtál, hogy iszonyú messze, 15 km-re laksz munkahelyedtől, de külföldön nem okoz semmilyen gondot, ha 80 km-t utazol munkahelyedig.

hét – Igyekezz magyarul enyhe idegen akcentussal beszélni, hogy mindenki lássa, mennyire integrálódtál új hazádban.

nyolc – Dolgozz szabadság nélkül minden évben 50 hetet, túlórázz, spórolj mindenen, majd a maradék 2 hétre látogass haza, ott költekezz, hagy lássa mindenki milyen gazdag vagy.

kilenc – Vess meg mindenkit, aki hazatelepült, az ilyeneket nevezd élhetetlen, maradi, lusta alakoknak.

tíz – Nevezd hazugságnak a kivándoroltak számát közlő statisztikát, állapítsd meg, hogy a valós szám ennek a 4-5-szöröse.

telkoe 2019.05.21. 11:53:31

@Zabalint: Nezz szet egyszer egy ilyen hely konyhajaban... szuk hely, minimal felszereles, reggeltol estig munka az elokeszitestol takaritasig mert nem eri meg ezekre kulon embert tartani. Ahogy irtad, amikor jo ido van hajtas, rosszabb idoben unalom vagy TV.

Bobby Newmark 2019.05.21. 13:07:19

@Kivlov: Ja, bagoly mondja verébnek. Kicsit kinyithatnád a csipás szemed te fasz, meg esetleg utánanézhetnél, hogy mi az a diktatúra.
Ha NEM diktatúra van, akkor kérlek mutass már rá, hogy mikor volt utoljára, hogy valami NEM pontosan a kormány akarata szerint ment végbe! Mikor volt úgy utoljára döntés meghozva, hogy történt egyeztetés az érintettekkel vagy akár csak hozzáértőkkel, és nem erőből lett átnyomva! Mikor volt utoljára hogy épeszűen előkészített törvényt fogadtak el, nem olyat, amit előző este rántott elő a seggéből az ügyeletes faszköcsög!

Tudom, ez téged nem érdekel, mert kifizettek téged a picsába, és a vételárban benne volt a gerinced is.

Bobby Newmark 2019.05.21. 13:09:18

@Kivlov: A valóság az, hogy Orbán meg a csicskája ellopta az egész kibaszott országot.

Csak mondom, hogy ahogy a dolgok mennek, és amennyire ezek a geciputtonyok ragaszkodnak a dologhoz, vér nélkül nem fog menni az eltakarításuk.
Arra vigyázz, hogy ne állj túl közel a faszhoz amit szopsz, amikor elkezdenek lőni.

Bobby Newmark 2019.05.21. 13:10:37

@Kivlov: Ráadásul tényleg aprópénzért adtad el a gerinced?! És még ennyire kibaszottul büszke is vagy rá?
Ha valami szánalmas, baszdmeg...

sityak 2019.05.21. 13:50:34

@MAXVAL bircaman közíró: Valamiért neked muszáj minden elképzelhető helyre a szamárságaidat beböfögni? Mekkora frusztráltságot hordozol te magadban, hogy évek óta éjjel-nappal a gép előtt ülsz és hajtogatod a baromságaidat? Keress egy társat magadnak vagy menj el pszichológushoz, hidd el, megéri!

Kivlov 2019.05.21. 13:52:12

@Bobby Newmark:
muhahahahaha, savanyú a szőlő, koma? Csak nem valami kamu-minimálbéres maroktartó vagy, akinek büdös a helyzet, amikor adót is kell fizetni és nem a többi dolgozó pótolja ki neked? :D
Ha diktatúra lesz észreveszed. Mert akkor majd nem fröcsögöd itt a semmit. :D

Bobby Newmark 2019.05.21. 14:08:52

@Kivlov: Mehehe, szeretnéd, ugye? Nekem is 100+%ot nőtt a fizum 2009 óta, csak mondjuk én a gerincem nem adtam el a munkámmal együtt. Te meg úgy tűnik szarfaszúnak születtél.

Kivlov 2019.05.21. 14:18:39

@Bobby Newmark:
Wehehehehe, én se adtam el.
Csak totál hidegen hagy a sok f*szság, amit orbi ellen felhoztok.
Amúgy meg nem azzal kéne kampányolni, hogy miért ne szavazzon a nép orbánra.
Hanem azzal, hogy miért szavazzon az ellenzékre! No, olyan meg kb. nincs. :D

Bobby Newmark 2019.05.21. 14:31:47

@Kivlov: Nem a faszt nem.
Tehát nem gond, hogy egy párt a politikai befolyását kihasználva gazdaságilag foglyul ejti az országot?

Akkor edukálódj, gyökér:
en.wikipedia.org/wiki/State_capture

Bobby Newmark 2019.05.21. 14:32:54

@Kivlov: Ja várj, hogy is hívják azt az államformát, ahol az ellenzék el van lehetetlenítve? Segítek, úgy kezdődik, hogy 'di'.

Larrikin 2019.05.21. 14:50:02

@MAXVAL bircaman közíró: gondolom főleg azoknál van ez így, akik rossz irányba távoztak. Balkán, Oroszország, stb.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.21. 15:06:10

@sityak:

Hidd el, nincs jobb mulatság a természetes jó szolgálatánál.

Kivlov 2019.05.21. 15:36:33

@Bobby Newmark:
Az ellenzék lehetetlenítette el saját magát, csak ezt nem hajlandók elfogadni. Ezért szopnak minden egyes alkalommal 2/3ra.

N. Barbie 2019.05.21. 15:38:27

@MAXVAL bircaman közíró: Milyen szepen osszeszedted a 10 pontodat, persze ugy, hogy sose eltel nyugat EU-ban, csak beleokoskodsz ahogy szoktal.
Segitek, mind a 10 ostoba, demagog hulyeseg es hazudozas. Pont, ahogy toled mar megszokott.

N. Barbie 2019.05.21. 15:54:28

@Kivlov: "Az ellenzék lehetetlenítette el saját magát, csak ezt nem hajlandók elfogadni. Ezért szopnak minden egyes alkalommal 2/3ra. "

Mar parszor megbeszeltuk, de a hulyebaromfidesznyik agyaddal csak nem fogod fel. Lehet ketharmadozni nagy mellennyel, csak a valosag az, hogy a szavazok fele se szavazott a maffiadra.
Egyreszt.
Masreszt igen, nyilvan az ellenzek lehetetlenitette el sajat magat, nem pedig a maffiad mondjuk a valasztasi torveny sajat javukra atirasaval, a valasztasi korzetek sajat magukra szabasaval, elvileg fuggetlen allami szervek ellenzekre uszitasaval, a media kb. teljes elfoglalasaval (nyilvan nem kell magyarazni meg a hozzad hasonlo szemellenzos idiota fidesznyikeknek se, hogy milyen behozhatatlan elony az, ha 9 eve folyamatosan a te propagandad folyik mindenhonnan, beleertve a kozpenzen fenntartott kozmediat, a kozpenzen felvasarolt mas TV, radiok, ujsagok stb-t) es estig lehetne sorolni a tobbi piszkos trukkot.
Szoval, ja, magukat lehetetlenitettek el, a beteg agyadban.

Kivlov 2019.05.21. 16:04:10

@N. Barbie:
A te agyad nem fogja fel, hogy senkit nem érdekel kire mennyien szavaztak, mert VEGYES választási rendszer van! Az egyéni körzetek 90%-át a fiytisz nyerte! Ha csak 1 szavazattal nyerte volna mindent akkor is neki lenne innen 90 képviselője, a zellenzéknek meg nulla. Tetszik, nem teszik ez van, eddig is ez volt!

ÉS nyomhatjátok a semmitnemérő orbánramutogatásotokat, az eredmdények ismertek: 3szor zsinórban bejött. Ja, bocs. Nem. :D :D :D

acycloren 2019.05.21. 16:54:26

@Bobby Newmark: a magyar választási rendszer még valamennyire arányos, de mondjuk pont a brit rendszerben a győztes mindent visz és a vesztes nem kapja meg a töredékszavazatokat se, kalap, vesztett, lehet hazamenni

A demokrácia hazájában, UK-ban is most az megy, hogy a seggükből előrangatott javaslatokat dobálnak a Brexit ügyében a politikusok, miközben az emberek egy része diktatúrát kiált, mert nem szavazhatnak másodjára is arról, hogy legyen-e Brexit. Mert első alkalommal basztak elmenni szavazni és a másik oldal sutyerákjai mentek el nagyobb számban, akik a brüsszelező demagógokra hallgattak. Ez nagyon hasonlít a magyar helyzetre, csak a magyar rendszerben még kapnak valamennyi arányosítást a vesztes pártok. Amúgy ha a brit választási szabályok szerint ment volna a magyar országgyűlési választás, akkor talán egy-két ellenzéki arc jut be. És még az is demokratikus lenne, hisz minden európai választási rendszer demokratikus. A magyar rendszer még valamennyire arányosításra is törekszik. Pont a UK-nak nincs semmit mások szemére vetni, ott ugyanis a győztes mindent visz, a vesztesnek meg kuss a neve.

N. Barbie 2019.05.21. 17:29:33

@Kivlov: Mint mar irtam, meg buszke is vagy a diktaturadra, teged jellemez meg az agyhalott fajtad.

Igen, 3x (na jo, 2x, eloszor ajandekba megkaptak a tobbseget, mert elvitte a ballibeket a nepharag) bejott a diktatura partjanak mutyijai, igazan szep, buszkesegre okot ado eredmeny. Ja, nem.

En szivesebben emlekszem arra, mikor fair valasztasokon picsaztak el 2x a vajdad. Akkor a ballibek is azt hittek, hogy orokke kormanyon lesznek, aztan megse. A mocskos tolvaj gazdad meg a sleppje is azt hiszi, de semmi nem tart orokke, meg a diktaturak se.

Amugy ha ilyen okos vagy, akkor frissitsd mar fel legyszives az emlekezetem, hogyan is kell jo ellenzekinek lenni, a fideszed ellenzekben eltoltott evei alapjan. Mert en ugy emlekszem, hogy annyibol allt a "munkajuk", hogy a ballib kormany minden egyes otletere hisztiztek, meg futkaroztak Brusszelbe (milyen erdekes, ma meg mar ugyanazoknal ez hazaarulasnak szamit).

Zsoltbacsi 2019.05.21. 19:39:58

@Zabalint:

"Én elgondolkodtam azon, milyen munka lehet hüttében dolgozni. "

kb 10 éve egyetemistaként 3 (fél)szezont is lehúztam egy hüttében, és teljesen vállalható volt az ellátás. Ráadásul a legnagyobb okosság az ilyen munkáknál, hogy 90 százalékban teljes ellátással és szállással kínálják a munkákat. Ott is nagy a munkaerőhiány, főleg szakács és pincér téren, szóval igyekeznek megbecsülni az embert. Az már csak hab a tortán, hogy sok helyen, ha bevállalsz egy egész szezont, akkor az utolsó fizetésed több mint tripla lesz, mert akkor fizetik ki a ki nem vett szabadságokat (évi 30 nap az alap), a 13-14. havi fizetés időarányos részét, meg szokott lenni valami prémium is, hogy ne mondjanak fel az emberek szezon közben ha nem tetszik valami.
Szóval én csak bátorítani tudok minden fiatalt, akinek van lehetősége lelépni 3-4 hónapra. Ha nem dohányzik és iszik az ember, akkor az 1300-1900 nettó kb 90 százalékát meg lehet spórolni. Persze egy családos/egzisztenciával rendelkező embernek már nem ilyen vonzó ez.

Még ami érdekes lehet, hogy az általam ismert helyeken mindenhol úgy megy a szabadnapok kiadása, hogy dolgoznak heti 7 napot 1 hónapig, és aztán hazajönnek 4-5-6 napra, de olyan is van, aki szabi nélkül végignyomta a szezont, és a végén kifizettette az egészet (az is kb másfél havi kereset)

Kivlov 2019.05.21. 20:11:00

@N. Barbie:
A fityisznek bejött a taktika.
Nektek nem. És jöttök házhoz a szopóért. De szééép...

N. Barbie 2019.05.22. 08:22:24

@Kivlov: Ennyi? Bejott a taktika? Amugy nem jott be, mert nem a fidesz volt annyira jo, kivalo programmal stb (mi is volt a programjuk? ja, igen, gyurcsany takarodj), hogy azert szavaztak az emberek rajuk, hanem a balliek ellen szavaztak, sajnos a sok ostoba barom nem vette szamitasba, hogy mar egy bukott tolvaj part volt akkor is a fidesz.
De nem is ez a lenyeg, hanem, hogy akkor igy ennyi lenne reszletesen az okoskodasod, hogy mit kene csinalni az ellenzeknek? A propaganda semmitmondo lozung, es ennyi? Igy konnyu.

N. Barbie 2019.05.22. 08:24:27

@MAXVAL bircaman közíró: A 10-bol egyetlen egy sem igaz, mind csusztatas es/vagy hazugsag, ahogy szoktad.
Reszletesen nem irom le, felesleges, megtettem mar parszor, azt a valaszod egy felmondatos tereles volt vagy sunyulas es teljesen masrol iras. Ezert nem toltom az idom a reszletes cafolattal.

Kivlov 2019.05.22. 08:50:55

@N. Barbie:
Mit kéne csinálnia? Ne én mondjam már meg. Találják ki, úgyis olyan okosak. :D
De a lényeg az, hogy amit 10 éve csinálnak, az csak sz*páshoz elegendő. Bár van, aki szeret sz*pni. :D

N. Barbie 2019.05.22. 09:16:50

@Kivlov: nana, hat nem te okoskodtal, hogy a valosaggal kene foglalkozniuk (tehat a tipikus semmitmondo propagandaduma), aztan mikor ki kene fejteni akkor meg semmi?
Igen, egy diktaturaban az ellenzek csak szopni tud, valoban. Viszont ertelmes ember ilyenkor nem a diktatorokat dicsoiti es szapulja az ellenzeket, hanem forditva. Hat a fidesznyikek, mint mondjuk te, pont az elsot csinaljatok. Buszkek lehettek ra.

Kivlov 2019.05.22. 09:21:15

@N. Barbie:
Nem érted. :D
A lassan 10 éve tartó patásorbánozással, mészárosozással értetek el eredményt? Nem.
Akkor nem kéne valami mást csinálni??? De. Vagy ha nektek ez így jó, folytassátok. A fityisznek ez jó, hogy csak ennyire telik az ellenzéktől. :D

N. Barbie 2019.05.22. 10:01:29

@Kivlov: Persze en nem ertem. nyilvan.
Csak szajkozod a hulyesegeid, mert nem fogod fel, hogy egy diktaturaban tokmindegy mit csinal az ellenzek, nem nyerhet.
Az ellenzek dolga a kormany buneire felhivni a figyelmet, ez megvan. Vannak programjaik (a diktatorokkal ellentetben), csinaljak amit kell stb. stb.
Es mire mennek vele, mikor 9 eve omlik a propaganda szamolatlan kozpenzbol, hogy lehet ezzel versenyezni?
Csak egy pelda, hogy felfogd (ugysem fogod). A gazdad csak az idei elso 4 honapban 15 milliard kozpenzt tapsolt el propagandara, tajekoztato/kormanyzati kommunikacionak hazudott sima partpropagandara, hazudozasra, az ellenfelei lejaratasara. Ennyit az ellenzek 9 ev alatt nem koltott.
Vagy masik, hogy a Jobbik a parancsra kiadott torvenytelen szetbirsagolas miatt lenyegeben nem tudott kampanyolni az Eu valasztasra.
Csak igy szemlelteteskepp, hogy mire mehet diktaturaban az ellenzek.
Es te ennek orulsz, es probalod kinkeservesen ugy beallitani, mintha nem egy diktatura velejaroirol beszelnel, hanem csak az ellenzek igy bena meg ugy.

Amugy erre a "A lassan 10 éve tartó patásorbánozással, mészárosozással értetek el eredményt" dumara se lennek a helyedben annyira buszke. Leforditva ez azt jelenti, hogy minket, 2 millio agyhalott idiota seggfejt nem erdekli, hogy ugy lop a partunk, mintha nem lenne holnap, mi, nagy erkolcsos keresztenyek, elfogadtuk a mertektelen korrupciot, partunk vezetoinek, csaladtagjainak, haverjainak, szomszedjainak par ev alatti meggazdagodasat.
Hat tenyleg, nagyon buszkek lehettek ra.

Kivlov 2019.05.22. 11:03:10

@N. Barbie:
"Ennyit az ellenzek 9 ev alatt nem koltott."
Miért nem? Ki tiltja meg neki? Ja, hogy nincs egyetlen nagytőkés sem, akinek annyira nem tetszene orbán, hogy pénzt költ az ilyesmire. :D

"tokmindegy mit csinal az ellenzek, nem nyerhet."
Ha így gondolják, akkor egyáltalán minek indulnak el? El se induljanak. Barmok.
Hagyjuk már. Ez csak mentegetőzés, menekülés a munka, meg a gondolkodás elől.

"Az ellenzek dolga a kormany buneire felhivni a figyelmet"
Nem. Az ellenzék dolga (ha kormányozni is akar valaha!), hogy alternatívát mutasson fel!

N. Barbie 2019.05.22. 11:23:35

@Kivlov: Istenem de ertetlen idiota vagy, vagy mas szoval tipikus fidesznyik.
Na nem azert, erted te, cask muszaj jatszani a hulyet, mert a diktaturat azert csak nem lehet elismerni.

Ki tiltja meg, hogy szamolatlanul koltsek ok is a kozpenzt? Ez ugye csak vicc? Aha, nekik jojjon nagytokes fizetni a kampanyt, mig a kormanypart kozpenzbol teszi azt. Aranyos, fair play, mi? De amugy nincs diktatura, dehogy.

Persze, el se induljanak, adjak fel, minek veszodni vele. Gondolod te, ostoba fidesznyik. Ennyi erovel egy diktatura se szunt volna meg, mi is meg kommunizmusban lennenk.
De nem lep meg, hogy neked a diktatura ellen harcolok a barmok. Akkor gondolom az 56-osok is azok neked, meg az akkor meg hithu szellibsi orbanod is barom volt a rendszervaltas korul stb. ugye?

Az ellenzek dolga ez is meg az is. Felmutatnak alternativat, csak egy mai MO-hoz hasonlo diktaturaban nem jut el az uzenetuk kello szamu emberhez, csak a kormanypropaganda.

De nem baj, te csak nagy boci szemekkel mantrazd, hogy nincs diktatura meg rohogjel az az ellen kuzdokon. Ennyire telik a fidesznyikektol.

Kivlov 2019.05.22. 11:36:02

@N. Barbie:
Nekem tökmindegy, mit mondasz. Legyen igazad. diktatúra van. Jön érted mindjárt a fekete autó. váááááááá! Védekezz!!! :D

Ameddig a valóságot nem veszi észre az ellenzék, sz*pni fog. Lehet diktatúrázni, orbáznozni, másikra mutogatni, önmagatokat mentegetni. Ez mind a fityisznek kedvez. Ameddig ezt nem értitek meg, addig változás nem lesz.

N. Barbie 2019.05.22. 12:06:28

@Kivlov: Mar megint ez a semmitmondo duma, a valosagot nem veszik eszre meg nem a valosaggal foglalkoznak. De mikor megkerdeztem, hogy megis mit jelent ez konkretan akkor csak hebegsz habogsz. Persze, merthogy egy kamu propaganda mentegetozes.
Mar bocs, de egy diktaturaban az ellenzeknek nem kell mas mentegetozes, eleg a teny, hogy diktatura van.

Az mar megint meg sem lep, hogy jo fidesznyikkent csak viccelodni tudsz azon, amit amugy normalis emberek szegyellenenek. Majd meglatnam ha a fideszed lenne diktatura ellen ellenzekbe akkor is ilyen jol rohognel e es csak szidnad a fideszed, hogy milyen benak.

Kivlov 2019.05.22. 12:25:32

@N. Barbie:
Nem hebegek.
- Ki kell menni az emberekhez, ez az első. Nem pestről, az elefántcsonttoronyból okoskodni. Az ország 80%-a még mindig nem pesti.
- Az átlagember számára megfogható dolgokat kell mondani. Kutyát nem érdekli borsodban az EU ügyészség meg a TV2 híradó minősége! Ami érdekli őket, az a munka, a megélhetés.
- El kell távolítani a sok levitézlett komcsi f*szt. Elsőként gyurcsányt. Több szavazatot visz, mint hoz. Aztán jöhet a többi nagyokos.
- Ha megjön egy propaganda újság (tegnap kaptam egy jobbikosat), abban ne 90% a fideszről szóljon, hanem az adott pártról! Marketing 1 óra: "negatív reklám is reklám" jelen esetben a fidesznek.
- El kell felejteni az inaktívaknak osztogatok hozzáállást. Többkulcsos SZJA nem igazán népszerű, pláne ha abból a kamuminimálbéreseket meg a nemdolgozó CSP huszárokat akarjuk szponzorálni.
- Állandó akadékoskodás helyett (lásd: öntökönszúrás a köztévénél), ha valamit jól csinál viktor, azt el kell ismerni. Pl. a jobbik azért cseszegeti, mert az ő korábbi programjukból ezt-azt átvett a fityisz. B+, ennek örülni kéne, hogy teljesült az adott programpont, ehhez képest csak a folyamatos óvodás szintű akadékoskodás megy jákobpetya módra.

Ebédszünetben hirtelen ennyit pötyögtem be, de oldalakat lehetne íni arról, hogy orbánozás helyett mit lehetne, kellene csinálni. :D

N. Barbie 2019.05.22. 14:35:45

@Kivlov:
"Ki kell menni az emberekhez, ez az első. Nem pestről, az elefántcsonttoronyból okoskodni. Az ország 80%-a még mindig nem pesti."

Es mibol menjenek ki ha szabad kerdezni? Az aktivista autoja levegovel megy? A szorolapok ingyen vannak? Nem kell alnaivnak lenni, minden penzbe kerul. Az ellenzek meg fillerekbol gazdalkodik (vagy szarra buntetteti a diktator) mig a fidesznel penz nem szamit. Igy meg ha el is jutnak par ezer (vagy par szazezer) emberhez ilyen modon, mit er az ellen, hogy 9 eve ejjel nappal harsogjai a hazudozasait, alaptalan sikerpropagandajat, az ellenzek lejaratasat a kormanypart szamolatlan kozpenzbol, csak az o plakatjaik vannak az orszag legeldugottabb falujaban is stb stb?
Elarulom, semmit.

"Az átlagember számára megfogható dolgokat kell mondani. Kutyát nem érdekli borsodban az EU ügyészség meg a TV2 híradó minősége! Ami érdekli őket, az a munka, a megélhetés."

Igen, erre egy pelda mondjuk az europai minimalber, amit a fidesz, mint multifelszopo elvbol elutasit, a valasztokhoz viszont az elobb irtak miatt nem jut el ez az ellenzeki kezdemenyezes.
Masreszt a dolog nem ugy megy, hogy a diktatura igazsagtalansaigairol, torvenytelensegeirol akkor nem lehet beszelni, csak a penztarcat erinto ugyekrol. Mindkettot kell.

"El kell távolítani a sok levitézlett komcsi f*szt. Elsőként gyurcsányt. Több szavazatot visz, mint hoz. Aztán jöhet a többi nagyokos."
El bizony, utana mehet a masik komcsi fasz, orbanod.

"Ha megjön egy propaganda újság (tegnap kaptam egy jobbikosat), abban ne 90% a fideszről szóljon, hanem az adott pártról! Marketing 1 óra: "negatív reklám is reklám" jelen esetben a fidesznek."

Amikor kb alig maradt media ami nem a fidesze, miert ne lehetne az emberek figyelmet felhivni a fidesz hazudozasaira, ha mar mashonnan ugyse nagyon ertesulhettek rola a szorolapot kapok? Miert ne lehetne megprobalni a 2 millio szemellenzos idiotat meggyozni, hogy ne higyjen a modszeres fideszhazugsagoknak?
A parlamenti valasztasokra is a fideszeden kivul minden part reszletes programot csinalt. Senkit nem erdekelt, a diktatura ellen ezek nem tetelek.

"El kell felejteni az inaktívaknak osztogatok hozzáállást"
Nem tudom ezt melyik part akarja, de biztos nem a teljes ellenzek.

"Állandó akadékoskodás helyett (lásd: öntökönszúrás a köztévénél), ha valamit jól csinál viktor, azt el kell ismerni. Pl. a jobbik azért cseszegeti, mert az ő korábbi programjukból ezt-azt átvett a fityisz. B+, ennek örülni kéne, hogy teljesült az adott programpont, ehhez képest csak a folyamatos óvodás szintű akadékoskodás megy jákobpetya módra."

Ja, ertem. Az fidesznyiknel akadekoskodas, hogy a mindenki adojabol fizetett kozteve ne csak az allampart propagandajat harsogja, hanem probaljon a magara egyebkent kotelezo ervenyu etikai kodexe szerint mukodni.
A Jobbik ezert kurvara nem cseszegeti a maffiad. Ok orulnek ha megvalosul az otletuk. A problema ott van, hogy ezeket az egyebkent lopott otleteket a fideszed ugy adja elo, mintha sajat lett volna, meg sem emlitve, hogy kitol lopta, sot utana azt pocskondiazza akitol lopott. Mondjuk nyilvan nem meglepetes, hogy sajat kutfobol nem megy un. jobboldali otleteles a nemreg meg libsi orbaneknak, igy marad a lopas. Peldaul mikor elloptak a kerites otletet a Jobbiktol, aztan ugy adjak elo, hogy egyedul ok akarjak a migriket megallitani, a teljes ellenzek meg beengedni (koztuk, a Jobbik is, akiktol az alap otletet loptak). Milyen lovagias, mi?
Mondanal par konkret peldat a jakobpetya szintu akadekoskodasra? Esetleg az, hogy probaljak terjeszteni, hogy a fideszpropagandaval szemben a valosagban eddig 86 ezer migrit engedett be a fidesz? Vagy a legujabb, hogy szinten a megvedjuk az orszagot, a Magyar dolgozokat, nem engedunk be migrit propagandaval szemben, orszagszerte epiti es milliardokkal tamogatja a fidesz munkashotelek epiteset tobb ezer ukran, mongol, torok, indiai stb munkasnak, ahelyett mondjuk, hogy a kulfoldon eloket csabitana haza?
Az ilyenek lennenek az akadekoskodasok?

Kivlov 2019.05.22. 14:46:30

@N. Barbie:
"Nem kell alnaivnak lenni, minden penzbe kerul"
Ennyi. Költeni kell, nem hisztizni.

"Igen, erre egy pelda mondjuk az europai minimalber,"
Ez az amitől az ország azonnal csődbe menne. Abból elég volt 2008ban. :D

"Mondanal par konkret peldat a jakobpetya szintu akadekoskodasra?"
Csak azt tudok. Bemegy a f*sz a tv-be és ahelyett, hogy a jobbikról beszélne, elkezd orbánozni. Gratula. Nem véletlen, hogy a jobbik lefelezte a támogatottságát, mennek haramosan a szadesz után a levesbe.

"eddig 86 ezer migrit engedett be a fidesz"
Ezt se értitek. :D Nem a migránssal van a baj, hanem az illegálisan ideözönlő maroktartó csürhével.

N. Barbie 2019.05.22. 15:28:25

@Kivlov: Aha, tehat a szamtalan problema amit felsoroltam, azokra ilyen felsoros valaszaid vannak, a kenyesebbjeirol meg egy szo se. Igy nagyon konnyu.

"Költeni kell, nem hisztizni."
Latom meg mindig nem fogtad fel. Kolteni abbol lehet, ami van. Egy normalis orszagban nincs olyan, hogy az allampart szamolatlanul kampanyolhat egesz evben lassan 10 eve kozpenzbol, a tobbitol meg meg az alapbol jaro keveset is elveszi szetbirsagoltatassal.
Es neked az a hiszti, ha ezt az ordito mocsoksagot valaki szova teszi. jellemzo fidesznyik mentalitas.
Lasd a tegnapi index cikk Szel Bernadett feljelenteserol, amikor feljelentest tett tok tudja mar melyik fideszkampanyert amit persze ujra kozpenzbol fizettek kormanyzati tajekoztatas cimen, holott konkretan semmi kozerdeku tajekoztatas nem volt benne, hanem sima partpropaganda hazudozas. A rendorsegen meg ugy megszakadtak a nyomozasba, hogy tollal a feljelentesre irtak, hogy "nem" es ugy lezarva. De nincs diktatura, mar hogy is lenne, mi? Csak akkor nem tudom minek kine az ilyen eseteket is nevezni, ha nem diktaturanak.

"Ez az amitől az ország azonnal csődbe menne. Abból elég volt 2008ban. :D"
Ezt az akkor csodbe menne dumat mar nagyon sok orszag nagyon sok partja bekamuzta, aztan egy se jott be. Mondjuk mikor az allampart nagyon meg van elegedve a nyugati berekhez kepest ehberert dolgoztatott osszeszerelouzem orszag-statusszal akkor nyilvan ilyeneket kell hazudozni. Meg ha teljesulne, akkor nyilvan nem csuszna annyi vissza zsebbe tolvajfideszeknek se az egyebkent hu de megzabolazott multiktol meg gyaraktol.
Latod latod, ilyen, amikor a propaganda dumak sorra dolnek meg a valosaggal osszehasonlitva.

"Csak azt tudok. Bemegy a f*sz a tv-be és ahelyett, hogy a jobbikról beszélne, elkezd orbánozni"
Hat micsoda dolog az, hogy 3-4 evente 5 percre beengedik a neveben kozTV-be (azt is cask azert, mert torveny irja elo, mondjuk a TV2-ot meg az sem erdekli), aztan probal az elmult 3-4 ev rajuk vonatkozo fideszes/koztv-s hazudozasaibol parat megcafolni, ahelyett, hogy inkabb kifejtene az ugy 40 oldalas programjukat abban a kerek ot, azaz 5 percben. Na ne nevettesd ki magad.

" Nem véletlen, hogy a jobbik lefelezte a támogatottságát, mennek haramosan a szadesz után a levesbe."
Nem veletlen hat, es nyilvan ahhoz van koze, hogy Jakabpeti 5 percben mirol beszel 3 evente, nem pedig inkabb a 9 eve tarto modszeres hazudozashoz roluk a fidesz es mediaja altal, a kb. megszunes hatarara jutatto fidesz altal megrendelt gigabirsagolasra ami miatt mint irtam lenyegeben nem tudtak kampanyolni vagy a fidesz altal penzelt mitanyank bohocokhoz, mi? Hogy az 5 eve, az elozo EU valasztas elott a fidesz altal bedobott KGBela ugyrol ne is szoljak, ami azota is ugy all, ahogy akkor.
Na, azert egy kis komolysagot orizzunk mar meg es ne menj el ilyen nevetseges hulyesegek iranyaba.

"Ezt se értitek. :D Nem a migránssal van a baj, hanem az illegálisan ideözönlő maroktartó csürhével. "
Igen, igen, ismerem ezt az izzadtsagszagu magyarazkodast. :DD Ez a migrik kozotti kulonbsegtetel akkor indult, mikor lebukott a fideszed, mert valami allamtitkar vagy ki a tokom valami ciprusi ujsagnak elismerte, hogy az EU altal eloirt 1400 migrit mar reges regen beengedtek. Na azelott szo se volt ilyenrol, megvedjuk az orszagot, nem engedunk be migrit, szolt a propaganda. Aztan az ilyen es ehhez hasonlo lebukasok utan allitani kellett rajta. Azota szajkozzak a fideszbirkak is ezt.miota a gazdik kiadtak az uj direktivat errol. Nevetseges.

Kivlov 2019.05.22. 15:56:11

@N. Barbie:
Jááááááááááj, öröm lesz nézni, hogy ezzel a hozzáállással mekkorát szoptok vasárnap is! :D

Csak az egyikre reagálok, a többi önmentegetésre felesleges. Aki hülye, haljon meg.
Szóval.: migrik eddig is jöhettek, mivel a világ összes országába be lehet utazni, méh É-koreába is! Ha az adott ország beutázi feltételeit teljesíted. És kész. Nincs itt semmi látnivaló. Az illegálisan, papírok nélkül ideözönlő, maroktartó, hőbörgő csürhe az aki nem jöhet. És pont. "osztjónapot"

N. Barbie 2019.05.22. 16:24:39

@Kivlov: Csak az egyikre valaszolsz, mert a tobbi kurva ciki az atlaghulyefidesznyiknek, tudom, nem kell a tereles. :DD

Ja, csak mantrazzad, hogy a hozzaallas miatt buknak az ellenzekiek, nem a maffiad diktaturaja miatt, meg onmentegetes az, mikor tenyszeruen soroljak neked, hogy a maffiad miert van minden valasztason oriasi tisztessegtelen elonyben. Ja, hat mit gondolok, tisztessegrol irok, majd nezd meg google-on mit jelent, fidesznyikkent errol neked halvany fogalmad nincs.
Gondolom a Kim Dzsong gyerek vagy putyinpapa ellenzeket is nagyon nagy mellennyel osztanad ki, hogy milyen benak, meg a hozzaallas meg a minden, mi? Idiota.

acycloren 2019.05.23. 01:09:40

@Larrikin: Expatokról beszéltem. Az általad felsorolt államokban angol származásúak is élnek. De azok már önálló államok. Jelenleg folyik a kivándorlás Angliából, mennek Ausztráliába, Kanadába, Amerikába, Dubajba, Katarba, Thaiföldre is. Bárhova, ahol jobban kereshetnek és/vagy alacsonyabbak a megélhetési költségek. A helyükre meg mennek románok, magyarok, jamaikaiak, portugálok, lengyelek, nigériaiak, bangladesiek. De az angolok is hajlandóak kivándorolni, ha máshol jobbnak látják az életet. Ez van.

Kivlov 2019.05.23. 08:35:11

@N. Barbie:
Befejeztem, felesleges a szócséplés.

Egy a lényeg: az elmúlt 3 ogy. választáson működött az ellenzéki taktika???
Szerintem nem. Tehát változtatni kellene. Amit az ellenzék nem tesz. Tehát újra szopni fog. és kész. Aki hülye, megérdemli. És mentegessétek magatokat, mutogassatok másra, mert mindig más a hibás. Jó magyar szokás szerint...

Kivlov 2019.05.23. 09:03:41

@N. Barbie:
Másik: válaszolni, magyarázkodni nem nekem kell.
"A győzelmet nem kell megmagyarázni."
Azt kéne megmagyarázni, hogy miért cumiztok folyamatosan. És itt kevés az orbánozás, mert abból csak újabb cumi jön. De ezt se fogjátok fel. Meg is érdemlitek.

N. Barbie 2019.05.23. 11:53:54

@Kivlov: Egy diktaturaban ugyan ki a faszom lenne hibas ha nem a diktator part?
A gyozelmet nem kell magyarazni, aha, jo duma. Kiveve ha mocsoksagok sorozataval ertek el, mint a maffiad.
Annyira ostoba vagy, hogy nem veszed eszre, hogy allandoan csak a sajat meg a fidesz vallveregeteset mantrazod meg az ellenzek gunyolasat, mikor olyan ez a dolog, mintha futoversenynek kepzelnenk el a kulonbozo valasztasokat, ahol minden part egy futo, a fidesz meg eltoreti az ellenfelek labait, bekotteti a szemuket, atiratja a szabalyokat, meg meg ala is aknaztatja a tobbiek utvonalat, aztan mikor ilyenek utan micsoda meglepetes, gyoz is a fidesz, akkor nagy mellennyel unnepelteti magat.
Ertelmes ember ilyenek utan hany egyet, te meg buszke vagy a csalassal meg mocsoksagokkal elert gyozelmekre. Na ez a kulonbseg az atlaghulyeidiotafidesznyik meg az ertelmes emberek kozott.
Elmagyaraztam miert hazudsz, mikor mantrazod, hogy jaj az ellenzek csak orbanozik (valojaban a maffiad torvenytelensegeit teregetik ki, nagyon helyesen), azt is elmagyaraztam, hogy a jelenlegi diktaturaba miert "cumizik" az ellenzek (tenyleg, aruld mar el, hogy az allitolag zseni gazdad akkor fair valasztasokon miert is cumizott tobbszor is, hmmm?). Persze nem fogtad fel azt sem, csak nyomatod tovabb a beakadt hazug lemezed. Ennyit tudsz.

Kivlov 2019.05.23. 15:02:14

@N. Barbie:
Te nem fogod fel, hogy ezzel a hozzáállással újra szopni fogtok. De ha az nektek , hajrá! :D