Páratlan: agancs nélkül mutatkozott egy albínószarvas Nemtinél

Ezúttal a Nógrád megyei Nemti környékén kaptak lencsevégre egy hófehér, trófeáját vesztett dámszarvast. Rizmayer György közel harminc éve vadászik, de még ehhez hasonlót eddig ő sem látott.

A március tizennegyedikei délután örökre emlékezetes marad Rizmayer Györgynek és lányának, Reginának, akik épp a vadon élő állatok megfigyelését végezték a jól bevált, szokásos helyükről.

- Nemti környékén egy nyolcas rudliban tűnt ki a hófehér dámszarvas. Láthatóan jól érezte magát a társai között, amely ellent mond annak a tévhitnek, hogy az albínó egyedek kiszorulnának a többiek közül, netán a fajtársaik bántanák is őket. A kép bizonyítja, hogy erről szó sincs – kezdte a tapasztalt vadász.

Mint mondta, sokáig figyelték a szarvascsordát, mert azok a rejtekadó, sűrű akácosból csak nehezen akartak kimozdulni.

- Érdekes, hogy mind közül pont ez az egyed volt a leggyanakvóbb, azaz folyamatosan figyelt, mint egy őrszem. Szerencsére így is sikerült olyan közel osonnunk hozzájuk, hogy a lányom lefényképezhesse őket. Mindezt egyébként úgy kellett megvalósítanunk, hogy a tőlünk körülbelül negyven méterre legelésző muflonok ne vegyenek észre bennünket. Ebből pedig az következik, hogy a muflon és a dám igenis jól megférnek együtt – magyarázta György.

img_7555.JPG

Fotók: Rizmayer Regina

Hozzátette: pár hónappal ezelőtt, szintén ezen a területen találkoztak az albínó példány ellenpárjával, egy hollófekete színű dámszarvassal, de akkor sajnos nem tudták megörökíteni a különleges pillanatot.

- Nagyon örülök, hogy a természetért rajongó lányomnak, Reginának ilyen fiatalon ennyire rendkívüli élményben lehetett része. Amikor csak teheti mindig elkísér a vadászataimra és ennek most meglett az eredménye – mesélte a büszke apuka.

Kiemelte: elképzelhető, hogy a korábban a Mátra mellett felbukkanó állatba botlottak bele, de ezt csupán a képekből megállapítani nem lehet. Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg vadászati tilalom van érvényben, tehát ezen időintervallum alatt sem ezt a páratlan csodaszarvast, sem más, egyéb vadállatot kilőni nem szabad!

img_7554.JPG

A mendemondák alapján a világ öt leghalálosabb átkának egyike egy ilyen fehér szarvas elejtésével száll ránk. A legenda szerint az, aki megöl egy ilyen fenséges állatot, arra egy éven belül halál vár.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voicesimhead.blog.hu/api/trackback/id/tr4614696286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.