Egy középkorú nő segélykiáltása Salgótarján környékéről

shutterstock_1281692290.jpg

Általában a gazdasági kimutatások alján szerepel Magyarország azon megyéje, ahol az elöregedő lakosság, a munkanélküliség és az alulfizetettség az úr. A rendszerváltás óta nem sok minden változott itt és az emberekből lassan végleg kihal a remény, hogy valaha is intenzívebb fejlődés mutatkozik. Egy neve elhallgatását kérő, középkorú nő mesél a Nógrád megyei álláskeresés nehézségeiről, valamint arról a patthelyzetről, amelyből úgy érzi lehetetlen lesz kilábalnia.

Mit kell tudnunk Önről ahhoz, hogy jobban megértsük a helyzetét?

- Évtizedekig egy családi vállalkozásban dolgoztam, ahol az áruátvételtől kezdve az irodai munkán keresztül mindenféle feladatot elvégeztem. Az idő előre haladtával egyre kevésbé bírtam a megerőltető munkát, így muszáj voltam kilépni. Úgy gondoltam ekkora tapasztalattal nem fog problémába ütközni az álláskeresésem, de tévedtem. Az a helyzet, hogy a középfokú végzettségemen kívül nincs más papírom, amellyel a mai munkaerőpiacon érvényesülhetnék. Mondjuk egy eladói végzettséget igazoló dokumentum hasznos lenne, mert Magyarországon a boltok ezt kifejezetten kérik. Csakhogy a környéken csupán a kereskedelmi iskolában lehet ilyen és ehhez hasonló képzést megszerezni én pedig rég elmúltam tizennyolc.

 Gondolom ezután az illetékes munkaügyi hivatal nyilvántartásba vette.

- Így van, bejelentkeztem. Annak ellenére, hogy nem akartam, mert tudtam, ha onnan kiközvetítenek valahová és nem fogadom el a felkínált közfoglalkoztatott pozíciót, akkor kivesznek a nyilvántartásból. Hamarosan küldték is a levelet, hogy várnak egy – elsőre nem is olyan rossznak tűnő - helyre. Nem volt választásom, el kellett fogadnom, viszont pozitív tapasztalatokat itt sem szereztem. Havi nettó hetvenezer forintért (!) alkalmaztak egy cégnél, mint irodai adminisztrátort. Ehelyett viszont négykézláb súroltam a padlót, mert a szépen csengő munkakör a takarítást fedte. Megalázó szituáció volt, ha tudom, hogy ezt kell csinálnom azonnal sarkon fordulok, mivel gerincsérves nőként majd belepusztultam. Azt kell mondanom, hogy itt már nincs egy normális munka sem, ahol embernek érezhetné magát az én korosztályom. Továbbá azt látom, hogy a mi környékünk sokunk motivációjának lett a temetője és rettenetesen haldoklik.

Közben próbált magának másfajta munkát találni?

- Persze. Bár nem sok gyárunk maradt, de azért van itt egy-kettő, ahol általában akad megüresedett hely. Hozzáteszem, nem véletlenül. Robotmunka potompénzekért, ez az ajánlat. Sokan úgy gondolkodnak itt, hogy legalább van és örülnek, hogy eljárhatnak dolgozni, a multik ezt használják ki. Amikor az egyik üzemben megláttam, hogy mit is kellene csinálnom napi nyolc órában, hát, nagyon elkeseredtem. Fel is tettem a kérdést, hogy mi van akkor, ha valakinek mosdóba kell mennie, amire azt a választ kaptam, hogy tartogatni kell addig, amíg a sorvezető le tud váltani. A sor nem állhat le, másik munkás pedig nincs, aki átvehetné a helyemet arra az öt percre. De hogy pozitívumot is említsek: fél évig dolgoztam egy kiváló körülményekkel rendelkező, a munkásokat emberszámba vevő gyárban, de itt is a korom lett a probléma. Az egyik munkaművelettől éjszakánként iszonyatosan zsibbadt a kezem és ott kellett hagynom.

Mi a helyzet az irodai munkákkal?

- Röviden összefoglalva? Az idős azért nem kell, mert nincs túliskolázva, a fiatal pedig azért, mert tapasztalatlan. Azonban, ha mégis választaniuk kell, akkor a fiatalabbakat veszik fel. Egyik helyet személyesen is meglátogattam - miután válaszra sem méltattak -, ott aztán nem kerteltek. A szemembe mondták, hogy nem én vagyok az a személy, akit ők oda képzeltek. Egyébként eleve olyan típusú hirdetésekkel is találkozok, ahová én alapból nem férek bele. Mint mondjuk a Tesconál, ahol kifejezetten nyugdíjasokat vagy diákokat keresnek részmunkaidőre.

Ezek után azt tanácsolná az ember, hogy nézzen szét távolabb is.

- Gondoltam én már mindenre. Az utazási költséggel és/vagy a lakbérrel együtt ugyanott tartanék, mintha itt elmennék minimálbérért dolgozni. Nem maradna annyival több, hogy megérje az egy-két órás utazási időt vagy azt, hogy az otthonomtól hétköznaponként távol legyek. Még a külföldi munkavállalást is fontolóra vettem, de hát mit kezdjek én ott, amikor már Nógrádban felépítettem mindent? Konkrétan nem látom a fényt az alagút végén és ez eszméletlenül kétségbeejt. Nem tudom, hogy hová menjek vagy mit csináljak. Reménytelennek érzem a helyzetemet. Sok mindenkinek az a véleménye, hogy aki dolgozni akar, az talál munkát, de azoknak javaslom, hogy legyenek a helyzetemben és ha úgy sikerül elhelyezkedniük, megemelem nekik a kalapomat.

Fotó: Shutterstock

(Ha nem akarsz lemaradni az ehhez hasonló cikkekről, akkor kövesd a voicesimhead blogot a Facebookon is!)

A bejegyzés trackback címe:

https://voicesimhead.blog.hu/api/trackback/id/tr5314679362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2019.03.10. 13:20:02

@axolotl77: Ő egy tipikus troll, ne törődj vele. Sajnos minden olyan posztra, ahol valaki a tragédiáját meséli el, ráugranak a trollok. Ők aktívabbak a neten, mert itt névtelenül lehet belerúgni valakibe, nem kell vállalni a felelősséget, nem fenyeget az a veszély, hogy képen törli valaki. Sok normális kommentelő meg fél a trolloktól és elmegy a blogokról.
Magyarországon különösen a munkaerőpiacon sikertelenek váltják ki a trollok haragját. A panasz nem talál meghallgatásra, csak a belerúgás jön. De magánéleti témákban is van ilyen, jó példa a Csajok és Pasik blog, ott akárki akármit beír, a troll törzskommentelők leírják, miért egy utolsó jellemhulladék meg hülye a posztoló.

pizo 2019.03.10. 13:21:13

"hogy megérje az egy-két órás utazási időt vagy azt, hogy az otthonomtól hétköznaponként távol legyek."

Budapest egyik kerületéből járok a másikba dolgozni. Az utazási idő reggel 1 óra 10 perc, délután 1,5 óra körül. Hétkor indulok otthonról és este fél 8 körül érek haza. 3 diplomás gépészmérnök vagyok, 48 éves.

Zoli

Almandin 2019.03.10. 13:27:29

@GiaMarie: A te nézőpontodból neked is igazad van. Az egész rendszer rossz. A munkavállaló nem talál megfelelő munkát, a nem túl gazdag munkáltató meg a csődöt kockáztatja, ha felvesz olyan embert, akivel plusz költségek adódnak. Valóban állami feladat lenne a helyzet rendezése, mert így senkinek se jó.

BiG74 Bodri 2019.03.10. 13:30:13

@GiaMarie:
Röviden, tömören te csak a munkáltatói oldalt képviseled jellemtelenül. A fiatalságot, pedig szintén túlfuttatva, gondolom nem véletlenül. A társadalmi struktúráltság és a jelenlegi kultúránk még nem teszi lehetővé, hogy lelőjük az idősebb, vagy csökkent munkaképességű embereket, bár látom hajtasz rá.

Willkommenskultur 2019.03.10. 13:32:56

Aki ma nem talal jobb munkat, az sosem fog.

Willkommenskultur 2019.03.10. 13:34:51

@Almandin: Igen, az egesz rendszer rossz, hisz az egyik legkisebb munkanelkulisegunk van Europaban, es alig duplazodtak meg a berek az elmult 8 evben.

Varjuk meg, amig a rendszer jo lesz, ez jo 5let.

Willkommenskultur 2019.03.10. 13:37:24

@Visceroid: Ma mar csak magyarul tudok tomege is dolgozik kulfoldon, persze az a leheto legszarabb melo. Es a piaci visszaeses elso jelere eloszor oket rugjak majd ki.

axolotl77 2019.03.10. 13:38:07

@Almandin: Én azért az ilyen kommentekben némi politikai indíttatást is sejtek.
Persze lehet, hogy csak én vagyok már Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe. Jelen esetben nem a dugás, hanem egy kis sorosozás, vagy bármilyen rokon értelmű gyalázkodás.

Almandin 2019.03.10. 13:48:46

@BiG74 Bodri: Szerintem ő jól leírta a helyzetet. Én azt olvastam ki a hozzászólásából, hogy együttérez az idősödő munkanélküliekkel is, és az állami szabályozást teszi felelőssé. Valóban nem kellene szociális feladatokat a munkáltatókra terhelni. Az az állam dolga lenne. De a mai állam spórol. Ez az egészségügyön is látszik.
Másik példa: a lakásbérleti piacon ugyanez a gond. Sok kisgyerekes család nem tud bérelni, ez nekik nagy gond. Viszont ha egy tulaj kiadja nekik a lakását, nagy kockázatot vállal, mert ha nem fizetnek, kárt okoznak, kábé kitehetetlenek, mert a gyerek miatt törvényileg nem lehet. Tehát nem azért nem adja ki sok tulaj a lakását kisgyerekeseknek, mert szőrös szívű, hanem azért, mert nem akar nagy kockázatot vállalni.

kvadrillio 2019.03.10. 14:05:07

tüntessetek !!! KÉRJÉTEK AZ UNIÓ LÉLEKSZÁMRA KISZÁMOLT MILLIÁRDJAIBÓL A RÁTOK ESŐ RÉSZT ! MERT JÁR ...NEKTEK IS, NEMCSAK A MÉSZAROSOKNAK !!! :)

kvadrillio 2019.03.10. 14:08:12

@Almandin: HMMMM..... mert a lakásharácsolók fölvásárolják a lakásokat, azután iszonyú felárral adják bérbe nyerészkedés céljából ! nu, ez a cocilizmusban nem volt !!! ORBÁN VAGY ÉPÍT OLCSÓ Lakásokat vagy akkorát bukik, mint ide izráhel !!! :O()

VadMacs 2019.03.10. 14:12:58

@Willkommenskultur:
>Igen, az egesz rendszer rossz, hisz az egyik legkisebb munkanelkulisegunk van Europaban, es alig duplazodtak meg a berek az elmult 8 evben.

Errefelé itt délnyugat-dunántúlon annyit tapasztalunk az egészből, hogy a fiatalok elhúztak a haldokló nyugatra, a munkaadók sírnak (mert már nem tudnak válogatni, igaz legalább fizetni sem akarnak), a bérek meg legtöbbször a minimálbér emelését követik csak, amiből igaz a bruttó duplázódott, a nettó viszont rohadtul nem, az csak +50%. Vagy annyit sem, egyre több helyen trükköznek a cégek azzal, hogy papíron sima minimálbérre jelentik be a szakmunkást kamu pozícióval, csak hogy azzal is tudjanak spórolni.

A propaganda szarságaiddal meg tele van a padlás. Itt két dolgot lehet tenni: elhúzol nyugatra, vagy ha már csak sz*r minimálbéres melók vannak, aszerint válogatsz, hogy hol kell érte a legkevesebbet dolgozni. Isten hozott a való világban. Húzzál inkább az ilyen leszakadt vidékre, ott emberkedj / élj meg, aztán utána told a narancsnáci propagandát...

U.i.: a k*rva nagy emelkedésed arra volt elég, hogy két éven belül a románok előznek, aztán már csak bulgáriával kell versenyezni az utolsó helyért. Legyetek rá büszkék...

kvadrillio 2019.03.10. 14:14:06

@kvadrillio: @Almandin: HMMMM..... mert a lakásharácsolók fölvásárolják a lakásokat, azután iszonyú felárral adják bérbe nyerészkedés céljából ! nu, ez a cocilizmusban nem volt !!! ORBÁN VAGY ÉPÍT OLCSÓ Lakásokat vagy akkorát bukik, mint ide izráhel !!! :O()ez a fasz orbán, BIZNISZORSZÁGGÁ TETTE A HAZÁNKAT, HARÁCSOLNAK, BIZNISZELNEK, CSALNAK-LOPONAK AZ ÚJGAZDAGOK, A VELEJÜKIG KORRUPTAK MIND !!! FEJTŐL BŰZLIK A HAL IS ! RENDES MU NKÁBÓL NEM LEHET MEGÉLNI A RABSZOLGÁKNAK, SEM TARIFÁKAT FIZETGETNI ! ORBÁN MESTERSÉGESEN , ÖNHATALMILAG TARTJA LENYOMVA A BÉREKET, MINT AKI KÉJGYILÉKOSKÉNT ÉLKVEZI A MAGYAROK NYOMORUSÁGOS ÉLETÉT !!! ENNEK VÉGET KELL VETNI ! NAGYON GYORSAN ! MERT VAGY BÖRTÖNBE VAGY A HALÁL KARMAIBA FUT EZ A MEGŐRÜLT ELMEPÁSZTOR !

kvadrillio 2019.03.10. 14:25:02

AZ EÜ IS BESZART ! FÉL ÉVE NINCS KONKRÉT DIAGNÓZISOM ! 2 ORVOS SZERINT ÉRBETEGSÉG, A HARMADIK SZTERINT A KETTŐÉ NEM JÓ, MERT EZ KÖSZVÉNY, A KÖSZVÉNYES REUMATOLÓGUS SZERINT NINCS KÖSZVÉNY, MENJEK A BŐRGYÓGYÁSZATRA.....A SÜRGŐSSÉGIN AZ ORVOS ELKESEREDETTEN AZT MONDJA"""" BEDARÁLNAK MINKET MIND !!! DE...MAGUKAT IS, A BETEGEKET !!!"""...MIJAFASZT C SINÁLT AZ ORVOSOKKAL AZ ORBÁN-KORMÁNY, HOGY EZ A VÉLEMÉNYÜK RÓLA ????? ÉS MIJAFASZT CSINÁLT EDDIG AZ EÜ-VEL, HOGY MINDEN ÉVBEN 25-35 EZREN HALNAK MEG MIATTUK, MERT ENNYIEN NEM KAPNAK IDŐBEN ELLÁTÁST, GYÓGYÍTÁST ??? A COCILIZMUSBAN EZEKET FŐBELŐTTÉK VOLNA !!!!!!!!! ÉS AZ EZÉRT FELELŐS BALOG ZOLTÁN LELKÉSZT MIÉRT NEM AKASZTOTTA FEL EDDIG TÖMEGGYILKOSSÁGÉRT ??????????!+!!

kvadrillio 2019.03.10. 14:29:05

""" alig duplazodtak meg a berek """....az árak meg az egekb ehhh !!! úúúúúúgy..., hogíy a szar béremelés kb SZARTSEHHH...ÉÉÉÉÉR !!!

Larry Silverstein 2019.03.10. 14:45:32

@VadMacs: "Errefelé itt délnyugat-dunántúlon annyit tapasztalunk az egészből, hogy a fiatalok elhúztak a haldokló nyugatra"

helyes, ezert csatlakoztunk az EUhoz

"a munkaadók sírnak (mert már nem tudnak válogatni, igaz legalább fizetni sem akarnak)"

na es?

"a bérek meg legtöbbször a minimálbér emelését követik csak, amiből igaz a bruttó duplázódott, a nettó viszont rohadtul nem, az csak +50%. "

en nem is ismerek minimalberest, mondjuk nem is akarok

"Vagy annyit sem, egyre több helyen trükköznek a cégek azzal, hogy papíron sima minimálbérre jelentik be a szakmunkást kamu pozícióval, csak hogy azzal is tudjanak spórolni."

haverom 200 nettoert nem talalt faluba fejo-embert (komarom megye), vegul valami migriket szerzett

"Húzzál inkább az ilyen leszakadt vidékre, ott emberkedj / élj meg, aztán utána told a narancsnáci propagandát..."

miert huznek leszakadt videkre? Jo lenne mar felebredni, kollega. Egy kollegam los angeles-i, amikor otthon dolgozott, napi 2 orat ingazott oda, aztan ugyanannyit vissza. Pesttol 1 oranyira mar van ingatlan v. berlet szarer-hugyer.

Netto 1 millat amugy nem nagy ugy megkeresni a fovarosban, akar kata-s szerelokent, meg tanulni se kell sokat hozza.

engedélyes pinaellenőr 2019.03.10. 14:48:25

@Visceroid: Igen az ország bizonyos térségeiben és bizonyos szektorokban. Bp. környékén, és az Észak-Dunántúlon. Az átlagok mindig veszélyesek. Pest megyében pl. az országos átlagnál magasabb az életszínvonal, de ettől még vannak olyan járások a megyében, ahol kb. Baz megyei életszínvonal van..

pizo 2019.03.10. 15:13:15

@Larry Silverstein: Nettó egymilliót... persze...

Zoli

Larry Silverstein 2019.03.10. 15:19:16

@pizo: Milyen szakembert(gaz-viz-villany) talalsz Pesten es kornyeken, aki nem ker el 50ezret egy napra?

22-23 napot dolgozik az atlag melos. KATA havi 1 millioig 50ezer a minimum atalany-ado.

BiG74 Bodri 2019.03.10. 15:21:45

@Almandin: Tehát szar az az állami szabályozás, hogy a korral jár jelenleg a pótszabadság? Tehát az állami szabályozásból jön ( vagy valami kicsavart matematikából), hogy egy 20 éves kétszer annyit tud dolgozni, mint egy negyven éves, ami amúgy netto baromság. Ha öreg vagyok, akkor alulképzett is, persze ezt is az állami szabályozás hozza ki. Teljesen állami szabályozás hibája az is, hogy az embert, aki mellesleg munkavállalói statisztikai tárgynak tekintünk, akkor és oda megy dolgozni, annyiért és annyit amennyit a munkáltató kitalál éppen, mert hát saját élete az nincs.
Az állami szabályozás a hibás abban is, hogy a korfa ugyanúgy megjelenik a cégeknél is, mint az életben, csak huszonéves, gyenge harmincasok hiszik azt, hogy ők aztán a munkavállalók csúcsa. Aztán pofára esnek amikor még 35 előtt kibasszák őket, hogy mehessen tovább az amit istenítenek. Ez is állambácsi hibája, nem a gondolkodásra képtelen, csörtető, törtető szarháziaké.
Megint ott tartunk, hogy a munkaerőpiaci egyensúlyokat is állambácsi állítsa be lehetőleg sok pénzzel, és lehetőleg ne védje az átlag munkavállalót, persze csakis annak jól felfogott saját érdekében.
Fals dolgokat szajkóztok, vadkapitalista szellemben, aminek persze mindig rossz vége lett.
Amúgy láthatóan nagyon együttérző, mi lenne, ha nem az lenne? Megjegyzem, pont leszarom, hogy együttérző, vagy nem. De ezek így hülyeségek.
Rengeteg 20-30 éves emberkétől váltam már meg, mert szart sem ért a munkájuk, és könyörögtünk szakiknak, hogy nyugdíj után is vállaljanak még egy kis munkát. De ez alapján kimondom, hogy az idősebb alapból jobb? Nem!
Utaztatás? A kis építőipari cégektől,a multikig mindenki megoldja akár 40-50 km távolságokról is gyűjti az embereket. De bezony legyen egyből a cég telephelyén a lakás, sőt vásárolja le a cég boltjában egyből a fizetését.
Az állami szabályozás az a szar ! Nem a vállalkozó akinek jár a havi több millió, az alkalmazottjának meg legszívesebben rohadt krumplival fizetne. Mennyi ilyet láttam.

GiaMarie 2019.03.10. 15:21:53

@BiG74 Bodri: Ó, nem, ez nem csak az "öregeket" érinti. A fiatal munkavállalókat is kiválóan megvédték anno a START kártyával, most meg a 25 éven aluliak járulék kedvezményével. Nekem kellett munkahelyet váltanom 26 évesen, órákat tudnék róla mesélni. Egyszerű munkakörben az ember semmilyen többletet nem tud felmutatni egy 24 éveshez képest, viszont annak a foglalkoztatása éves szinten negyed millióval kevesebbe kerül. Kb mindenhol hümmögtek, volt, ahol még érkezett némi lapos célzás is azzal kapcsolatban, hogy húúú, hát akkor nemsokára 30, és biztos gyereket akarok majd. Amivel szintén semmi gond nem lenne amúgy, amennyiben nem olyan szabályozás tartozna hozzá, ami simán padlóra ránt egy családi kisvállalkozást, ha robban a GYES bomba. Persze, mindenkit anya szült, csak azt nem tudom kisvállalkozóként, hogy miért kéne nekem az évi cca 2 millió forintos osztalékalapom terhére egy vadidegen gyermekvállalásába milliós összegekkel beszállni a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Pláne, ha 2 hete járt le a próbaideje, mikor pillarebegtetve bejelenti, hogy áldott állapotban van. Elég álszent elvárni, hogy párás szemmel gratuláljon hozzá a munkaadó, amíg ilyen a szabályozás. Ha simán piaci alapokon működne a munkaerő piac- és igen, már nem a Kádár korszak van, hello! - akkor lenne esélye mindenkinek elhelyezkedni. Ma egy középfokú végzettségű nő karrierje tényleg úgy néz ki a sok védelmező állami mechanizmusnak hála, hogy 25 éves korától nyugdíjazásig a túlélésért vergődik, mert minden munkaadó teljes joggal irtózik a gondolatától is, hogy alkalmazza. Nem, nem azért, mert rongy ember, hanem elég egyszer tévedni emberismeretből, és a kedves idegen tulajdonképpen viszi, amiért eddigi életedben megdolgoztál. Pl egy vidéki fagyizót simán a földre ránt, ha a kislány, akit felvett a tulajdonos a fagyispultba kinyögi, hogy terhes, ráadásul sajnos veszélyeztetett.

Visceroid 2019.03.10. 15:24:08

@Willkommenskultur: "Ma mar csak magyarul tudok tomege is dolgozik kulfoldon, persze az a leheto legszarabb melo. Es a piaci visszaeses elso jelere eloszor oket rugjak majd ki. "

Na, akkor most összegezzük: van egy középkorú, németül elég valószínűen nem beszélő hölgy, akit ki akartok küldeni Ausztriába, hogy legyen bolti eladó, de akkor mégis a "legaljább" melót kapja, illetve hosszú távon elég valószínű, hogy kirúgják. Vagy költözzön fel Pestre, ahol naponta órákat ingázhat. Ez lenne a terv? Illetve a hűdenagy "munkaerőhiány"?

BiG74 Bodri 2019.03.10. 15:26:26

@Larry Silverstein:
Lehet, hogy az 1 misi folyamatosságában sok, de sok esetben lehet hozni. Egyáltalán nem feltűnő.
Az a baj, hogy az oktatásokat kellene az országban magas színvonalon, könnyen elérhetően biztosítani, de az sem megy érthető módon.

BiG74 Bodri 2019.03.10. 15:41:15

@GiaMarie:
Ez konkrét, és érthető. Bár úgy gondolom, hogy egy kisebb vállalkozás kockázati határon belül keressen megoldást erre a problémára pl. a foglalkoztatás jogi formájával. De ilyenek a betegállományosok, balesetesek stb. Mi is lenne az az állami szabályozás, ami segítene? Talán az, hogy minden védelem szűnjön meg? Két lépés hátra?

Larry Silverstein 2019.03.10. 15:44:23

@BiG74 Bodri: milyen oktatasokat? kene hozni?

Bazeg a te karriered, jo lenne mar lejonni a komcsi temporol. Azokon a szakokon, ahol sosem volt gond elhelyezkedni (kozgaz, muszaki, jog), ma se gond, sot mar be sem fejezik az egyetemet elkezdenek dolgozni inkabb. A multinak a nyelvtudas fontos, a diploma nem, ugyis ujra kell kezddenie a kepzest.

Aki meg melos, ha ert valamihez es csak viszonylag becsuletes/megbizhato, annak tele vannak a naptarai honapokra.

Aki nem akar dolgozni, az kozmunkas. Ingyen fizetne neki az allam akarmilyen kepzest, de nem kell.

Amugy a formalis oktatas jelentosege szvsz a jovoben csokkenni fog. Ma, szinte minden tudas ingyen elerheto a neten, vagy esetleg fizetosen de inkabb ingyen. Alt. sokkal naprakeszebb tudast lehet osszeszedni, mint egy egyetemen. Ok van ahol meg mindig papirbuzulnak, de ugyse akar senki az allamnak dolgozni, ha nem muszaj. A multiknak meg mind1, hogy milyen papirod van.

A szakmunkaskepzes is inkabb jol hangzik, jol megcsinalni kb. lehetetlen. Nincs az a szaki, aki netto 200ert hulyegyerekeket fog oktatni, amikor 1 het alatt megkeres annyit kint a terepen.
Szoval marad az ezer eves bevalt modszer, lehet menni inaskodni ingyen a majsztro melle, aztan aki beletanul, annak lesz szakmaja.

RHalacska 2019.03.10. 16:23:14

@pizo: Csatlakozom. Nap 1 óra ide, 1 óra vissza simán bele kell, hogy férjen bárkinek.

Zsuzsi25 2019.03.10. 16:24:04

@várom a levelet: Itt dolgozom ;) Szfvaron. Es 8 tol 4ig dolgozom.....heti 3x, mert amugy heti 2x meg otthonrol. Ha viszont basztam volna tanulni, es/vagy csak sori munka lenne, azt is elvegezném.....ha nem lenne más. Nem pedig kifogásokat gyartanék arra, hogy MIERT NEM, és HOGYAN NE dolgogzak

RHalacska 2019.03.10. 16:26:33

@tede: :) Szépen leírtad. Az ország nagy hibája, hogy nem telepít munkahelyet a szomszédjába, és terít vörös szőnyeget.

Zsuzsi25 2019.03.10. 16:29:36

@axolotl77: Ez kifogás! Csak azt olvastam végig, hogy miert nem dolgozik, es kifogásokat gyárt. Ahelyett, hogy dolgozna azt, ami van. Vagy ha nem tetszik, akkor meg tanulni, kepezni magunkat nyavalygás helyett. Csak ez könnyebb

RHalacska 2019.03.10. 16:31:13

@BiG74 Bodri: Kisebb vállalkozóként keresem a kockázati megoldást a megfelelő formában: a kockázatosabb jelelteket fel sem veszem, vagy a próbaidő alatt árgus szemekkel figyelem. És ha nem teljesít repül. Pontosan mit tegyen egy kisebb vállalkozó, akit szarrá szívatnak a szabályozók. Érdekes nagy édesipari cégről tudja mindenki, hogy ukránokkal dolgoztat EÜ kártya nélkül, mégsem zárják be. Ha te nem adsz 10 Ft-ról nyugtát 30 nap bezárás. (Soha nem voltam ilyen helyzetben, mert mindenki kap papírt, de ha az alkalmazottad ilyet tesz akkor is Te szívod meg)

kvadrillio 2019.03.10. 16:32:52

ők sem kapták meg A LÉLEKSZÁMRA KISZÁMOLT UNIÓS PÉNZT, MERT ORBÁN A MÉSZAROSOKNAK ADTA ÉS EZZEL MEGGYIÉLKOLTA ŐKET !!!
Sokan fagytak meg az országban az enyhe február ellenére
nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.10 09:33

Fotó: Népszava
Március 8-ig 164-en szenvedtek kihűléses halált tavaly szeptember óta.
A Magyar Szociális Fórum közleménye szerint - amelyben azt írják, "hitelt érdemlő forrásokra hivatkozva" közlik az adatokat - március 8-ig 164-en szenvedtek kihűléses halált tavaly szeptember óta. Február 20. és március 8. között 29-en haltak meg így.

"Az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, továbbá kórházba szállítása közben és kórházba érkezése után, mert már nem tudtak rajta segíteni. A szabad ég alatt megfagyott emberek aránya 36 százalékra tehető, a többieké pedig 64-re. Egy évvel ezelőtt, március végéig 200-an fagytak meg Magyarországon" - tartalmazza a közlemény.

A Magyar Szociális Fórum a téli időszakban rendszeresen tesz közzé adatokat a fagyhalál miatt elhunytak számáról, de forrásait nem nevezi meg.

RHalacska 2019.03.10. 16:34:11

@Visceroid: Azokra az emberekből van hiány, akik tenni is akarnak valamit. 4 ember búcsúzott 2 hónap alatt, mert hűha ők mennyit dolgoznak, csak eredmény nem volt, csak ha ott voltam. Na most azért vettem fel őket, hogy ne kelljen ott lenni.

Tanulni akarásról meg úgy általában ne beszéljünk. Azt sem figyeli, amit mondok, ott mellette, hogy hogyan kellene megoldani a feladatot.

jobangel · http://jobangel.blog.hu 2019.03.10. 16:37:49

Pedig a költözés a megoldás. Magát áltatja, ha azt mondja, nem költözik, mert megvan mindene. Ha meg lenne mindene, nem lenne oka panaszra. Elhiszem, hogy nehéz, látok ilyet százával, szó szerint. De sok sikert is, amint valaki leteszi a tanult tehetetlenségét. Megmagyarázta magának, miért nem jó ingázni, miért nem jó külföldre menni, miért nem jó ott, ahol van... Ha nem tudja, mit akar, akkor nagyon nehéz lesz neki segíteni :(

bontottcsirke 2019.03.10. 16:44:35

@Zsuzsi25: Rabszolga, rabszolga, rabszolga

bontottcsirke 2019.03.10. 16:45:33

@Zsuzsi25: Persze, mert az úgy van mint a mesében. Tehát nem a szolidaritás, hanem kioktatás. Na, EZÉRT tartunk itt.

axolotl77 2019.03.10. 16:59:32

@Zsuzsi25: Nem tudom te hány éves vagy, de a poszter ha középkorúnak vallja magát és évtizedeket dolgozott már, akkor minimum 45-50 évesnek gondolom. De lehet több is. Azért ebben a korban már nem úgy mennek a dolgok mint huszonévesen.
Ezt a kort viszont előbb meg is kell élni, hogy az ember tényleg át tudja érezni. Ha belegondolok, hogy anyám 52 éves kora óta nyugdíjban van, de már akkor is csak folyton az egészségére tudott panaszkodni. Nem mondom, hogy mindenki ilyen rozoga lesz ennyi éves korára, de vannak szép számmal. Részben önhibájukból, részben a genetika miatt. Ezek az emberek mit csináljanak? Feküdjenek a vonat alá? (Ahol én lakom ott ez úgyis egy gyakori halálnem. Évi 1-2-3 esettel.)

Zsuzsi25 2019.03.10. 17:02:05

@RHalacska: Tudod kivel vagyok szolidaris? Azzal a kolleganömmel, aki helyett mondjuk megcsinálok tobb mindent tuloraban, mert most a korhazba szaladgal a gyerekéhez akit egyedul nevel . Mikozben latom, hogy amig a munkahelyen van, addig minden tole telhetot megtesz. Es nem nyafog, hogy neki mennyire szar. Azokkal az emberekkel miert nem vagy szolidaris, akik hajnali 5 kor kelnek, vagy ejazakara mennek, es 3 muszakban nyomatják?

Voila 2019.03.10. 17:02:51

Állítólag persze lasszóval fogják az embereket a munkára. De milyenre? És mennyi fizetésért?
Volt szó az egészségügyről.
Salgótarjántól nem túl messze, Vácon jelenleg 8 általánossal keresnek műtőssegédet. Javasolnám a hölgynek - talán még a tarjáni kórházban is vannak hasonló állások.
Engem kórházi irodai munkára még diplomával vettek fel - az új lány friss érettségivel és nulla motivációval érkezett. Fizetés persze a béka - nem is feneke, talpa alatt, gondolom a 8 általános elvárás sem véletlen, garantáltat sem fognak kapni.
Innen persze el lehet menni Pestre, más munka is akadna talán de nem sokkal többért és persze rugalmas munkaidő - ami mint egy helyen kiderült nem arra van hogy elvigyem oviba a gyereket, hanem hogy nappal iroda, este terep.

RHalacska 2019.03.10. 17:08:19

@Zsuzsi25: Nem értem a kérdést? Mindenkivel szolidáris vagyok, aki 1. akar valamit tenni, 2 tesz valamit, 3 nem nyafog miközben semmit nem csinál, hogy milyen rossz.

józanul 2019.03.10. 17:27:15

@jobangel: Sajnos egyet kell értenem a panaszkodó hölggyel, mert hasonló cipőben jár a húgom is. Budapesten élt és dolgozott évekig, de családi okok miatt vissza kellett költöznie Salgótarjánba, mert ott van a lakása, egyedül pedig nem tudott fenntartani egy albérletet a fővárosban. Pesten válogathatott a munkahelyekben, és azt hitte, a munkaerőhiány meg fogja könnyíteni az elhelyezkedését. Hát nem. Az elmúlt években semmi nem változott Tarjánban, ugyanolyan nehéz munkát találni, mint 10 évvel ezelőtt. Több hónapos keresgélés és közel 40 éves irodai tapasztalat után is csak Munkaügyi Központos, kiközvetített állást kapott 10 hónapra. Azt mondták a munkahelyén, ne is reménykedjen véglegesítésben, mert amint lejár a szerződése, újabb olcsó munkaerőt közvetítenek számukra állami támogatással. Ebből a helyzetből ennyi évesen nehéz kitörni, hiszen a nógrádi lakásárak kb. tizedét teszik ki a pestinek, nem lehet csak úgy lecserélni és elköltözni. Egy nettó 150ezres fizetés pedig még a lakbérre sem elég. Így aztán mélységesen együttérzek Zsuzsival.

Zsuzsi25 2019.03.10. 17:39:02

@RHalacska: bontottcsirkenek akartam. :)
Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

accountant050915 2019.03.10. 17:50:25

@Larry Silverstein: ezt adom, vízvezeték szerelő jött (Pest megye) , be kötött egy mosógépet és mosogatógépet, 45p munka, 30 ezer Ft, számla nélkül. Igaz, szombaton volt, de előttünk volt valahol, utánunk ment még két helyre. Valahogy ilyenkor nem beszél senki sem extra profitrol :) Ja, és ezt a fajta árazást senki nem magyarázza nekem azzal, hogy a rendelkezésre állás díja, el kell jutni oda stb.

232323 2019.03.10. 17:55:29

Ha van gyereke a poszt tolonak akkor beszeljen veluk. Osszeraknak befektetes gyanant egy lakaaravalot pesten es akkor van hol lakni, befektetesnek jo, stb.

En ezt tennem.
Igaz a hanyatlo nyugatrol konnyu venni bpi lakaskakat.
Tennem is, csak nem lenne kire bizni.

RHalacska 2019.03.10. 17:55:56

@accountant050915: Ezt a kereslet kínálat határozza meg, meg a rászorultságod. Közgazdaságilag az értékesítő szándéka szerint un. határértéken értékesít, ami 1. fedezi a költségeket, 2 a vásárló kifizeti valamilyen okból. Neked szombaton kellett, sürgős volt ennyi.

Almandin 2019.03.10. 17:56:56

@jobangel: A költözés valóban esetleg megoldhatná a helyzetet. De nem hiszem, hogy a posztolónak tanult tehetetlensége lenne. Másrészt sok olyan esetről olvastam, hogy a vidéki alacsony ingatlanárak miatt nem tud valaki lépni.
Ha nincs valakinek anyagi tartaléka, azért nem tud pl. Fejér megyébe költözni, mert ha eladja a nógrádi ingatlanát (ha van egyáltalán saját ingatlanja), annyi pénzből Fejér megyében nagy eséllyel nem tud semmit venni. A bérléssel meg a következő a probléma: majdnem minden lakástulajdonos többhavi kauciót kér, amit rendes jövedelem nélkül nem tud kifizetni? Sőt, még ha nincs kaució (ami nagyon ritka), akkor is, hogy fizesse ki az első havi bérleti díjat munkahely híján? A bérbeadó sem szociális intézmény, hogy kockáztasson egy nem fizető bérlővel. Vannak olyan lakástulajdonosok, akik már jövedelemigazolást kérnek a leendő bérlőtől, mert bemondásra bárki fizetőképesnek adhatja ki magát. Másrészt tudod, hogy Nógrád és Fejér között oda-vissza egy kedvezménnyel nem rendelkező utasnak mennyi a vonat-vagy buszjegy? Sok közmunkás vagy tartós munkanélküli azért nem tud elmenni akár a szomszéd településre se állásinterjúra, mert nincs pénze vonaljegyre, autót meg nem lehet ilyen kis jövedelemből fenntartani.
Könnyű valakire rásütni a tanult tehetetlenség bélyegét, ha valaki nem járt a cipőjében. De az se a hibája, ha netán kialakult nála ez az állapot. Sok embernél még komolyabb is kialakul egy ilyen tartósan nehéz élethelyzetben. Depresszió, szorongás, pánikbetegség stb. Kívülről könnyű tanácsot adni, de te nem tudhatod, milyen az, amikor valaki végigzongorázott évekig egy csomó lehetőséget, de egyre rosszabb helyzetbe került. Azt se felejtsük el, hogy gerincsérve van. Több munkát azért kellett otthagynia, mert romlott tőle az állapota. Egy gerincsérvvel akár le is lehet bénulni, ha nem vigyáz az ember. Ráadásul ez is beszűkíti a lehetőségeit, mert manapság érettségivel főleg fizikai munkát lehet találni, sok adminisztratív munka megszűnt az utóbbi 25 évben, a számítógép térnyerése miatt. Nincs könnyű helyzetben.

Almandin 2019.03.10. 17:59:23

@Zsuzsi25: Ezzel a mondással csak azok áltatják magukat, akik nem tudják elviselni, hogy nem mindenhatóak, hogy ők is kerülhetnek nehéz helyzetbe. Valahol középen van az igazság. Nem szabad tehetetlennek se lenni, igyekezni kell kézben tartani az életünket, de sok mindenre nincs hatásunk.

accountant050915 2019.03.10. 18:03:30

Amúgy együttérzek a posztoloval abból a szempontból, hogy a helyzet nagyon kilátástalannak tűnik, de feldobott pár olyan magas labdát amit menetrendszerűen csapnak itt le sokan.

1. Túl öreg vagyok tanfolyamra beiratkozni - ilyen a mai világban sajnos nincsen. Saját példa :pénzügyi területen dolgozok, magyar és külföldi diplomáim is vannak, mégis állandóan azt nyomják az ember arcába, hogy tanuljon, tanuljon, tanuljon, mert jönnek a robotok, elveszik a munkát, és ott leszek egy elavult képesítéssel ami senkinek sem kell. Mit tudok tenni - tanulok, ha kell hajnalban 4 körül kelve, munka előtt, vagy este 9 után ha elvittuk aludni a gyerekeket.

2. Ez a fajta röghöz kötöttség a mai világban sajnos már nem opció. Egy helyzetet tudok elképzelni , hogy valaki ennyire ne legyen mobilis az, ha van egy egyedülálló súlyos beteg szülő / nagyszülő akit nincs szíve otthagyni. Ekkor még lehet érteni, ha nem tud mozogni, amúgy nem tudom mi tarthatja vissza.

Kívánom a legjobbakat, remélem megoldodik a helyzete, de a jelenlegi munkaeropiaci körülményeknel nehezen lesz jobb itthon sajnos (pedig távol álljon tőlem, hogy propagandát toljak ).

RHalacska 2019.03.10. 18:13:55

Ez: Túl öreg vagyok tanfolyamra beiratkozni Nekem is a kedvencem. Most végeztem 3 OKJ tanfolyamot, a 4dik folyamatban teljesen más szakirányban, mint amit csinálok (egyébként sikeresen) Az új képesítésekkel is(!) dolgozom, meg csinálom a régi szakmámat is(!). Mindamellett, hogy 18 éves koromtól rá voltam kényszerítve, hogy legyenek alternatíváim, ha az amit csinálok, esetlegesen befulladna. Ennek az eredménye, hogy mindig találtam magamnak munkát, bevételt. Néhány negatív beszólásnak köszönhetem, hogy köszönöm jól vagyok. De ehhez ezért kellett tenni nem keveset.

kvadrillio 2019.03.10. 18:54:02

akinek most nincs mu nkája tanuljon meg imátkozni és írjon kásler bácsinak, hogy tanítsa meg neki a 10 parancsolatot ! HA JÓL TUDJA OIMÁDNI A JÉZUST, LEHET, HOGY SEGÍT NEKI ELHELYEZKEDNI ! M ÁSKÉPP CSAK MEGFAGYHAT A SAJÁT LAKÁSÁBAN ÉS TÖMEGSÍRBA KERÜLHET !!!
DE MIT SZÓL EHHEZ IZRAEL, AKI SZERINT, A LENGYELEK AZ ANYATEJJEL SZÍVTÁK MAGUKBA AZ ANTI........SEMITIZMUST ????!!!! :o)
"""Orbán:... a szeretetnek azt az áradó formáját, amellyel magyarok és lengyelek egy szobát meg tudnak tölteni, ma nem ismerik máshol Európában."""
"Morawiecki: ... a keresztény szeretet törvényei alapján felnevelt európaiként” veszi át a kitüntetést a „hősies magyar nemzet” miniszterelnökétől."""!

ORBÁN: AKI FALAKAT AKAR BONTANI, ANNAK ELŐBB EL KELL MENNI A FALIG...

...Orbán Viktor méltatta a magyar-lengyel barátságot

Kornel Morawiecki 1982 júniusában alapította meg a Harcoló Szolidaritás nevet viselő antikommunista szervezetet, válaszul a Szolidaritás szakszervezet betiltására és az ellenzék elnyomására.

Orbán Viktor kiemelte: a Nyugat meg volt győződve arról, hogy a Szovjetunió és a kommunizmus még hosszú évtizedekig létezni fog, és akik ebbe nem akartak belenyugodni, azok Morawieckiék harcából merítettek erőt. Nekik köszönhetően „állandóan ott dobolt a fülekben”, hogy a kommunizmust nem lehet megreformálni és a bűneit napvilágra kell hozni.

A miniszterelnök méltatta a magyar-lengyel barátságot, és azt mondta, hogy a szeretetnek azt az áradó formáját, amellyel magyarok és lengyelek egy szobát meg tudnak tölteni, ma nem ismerik máshol Európában.

A kitüntetést átvéve a 77 éves Kornel Morawiecki arról beszélt, hogy nem is a saját nevében, hanem „lengyelként, e föld fiaként, a Harcoló Szolidaritás képviselőjeként, a keresztény szeretet törvényei alapján felnevelt európaiként” veszi át a kitüntetést a „hősies magyar nemzet” miniszterelnökétől.

Aláhúzta: a szeretet, valamint a szolidaritás törvénye az egymáshoz való viszonyról szól, a terhek közös hordozásáról, a közjó érdekében való munkáról.

A szolidaritás öröksége „alakít és kötelez is bennünket, hogy a hazák Európáját építsük, hogy így érkezzünk el az Európa nevű hazába”. Ez a „nagy, óriási, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó Európa a kereszt jele alatt nőtt fel, az áldozatok, az önfeláldozás közepette, és a szabadságon, valamint a szolidaritáson alapszik” – fogalmazott Morawiecki. Azt a kívánságát fejezte ki, hogy a sok évszázados lengyel-magyar barátság „példa és útmutató legyen az ilyen Európa és a biztonságos, békés, értelmes világ építésében”.

Almandin 2019.03.10. 19:01:05

@RHalacska: El tudtál helyezkedni kapcsolati tőke hiányában? Az OKJ-ről az a hír járja, hogy nem sokat ér, mert a legtöbb szakmát tanítják hosszabb képzésben is, egyeseket akár egyetemen-főiskolán, és emiatt a munkáltatók nemigen szeretnek OKJ-n végzettet felvenni. Másrészt a 40 feletti pályakezdőket nem szeretik felvenni.
Ezt azért is meg kell gondolni, mert az OKJ több százezerbe kerül, egy kispénzű embernek nagy befektetés, ami csak akkor éri meg, ha meg is térül.

RHalacska 2019.03.10. 19:10:50

@Almandin: Az igazság az, hogy annyira belém szálltak kb 20 évvel ezelőtt, hogy több éves munkával összeraktam egy saját céget. Így egyszerűbb. Megrendeléshez jutni már nehezebb. De valahogy mindig van valaki, akinek kell a munkánk. Minimális a kapcsolati tőke hatása, de van, főleg akkor, ha jól végzem a munkámat, és ezért kézről kézre adtak. Egyébként hozzám jöhetnek 40 felettiek, ha jól dolgoznak jól fizetek. Ha fiatal és trehány meg repül.

]{udarauszkasz 2019.03.10. 19:13:26

En csak azon csodalkozom, hogy meg nem tort ki ehseglazadas az orszagban....

RHalacska 2019.03.10. 19:13:43

@Almandin: kieg: a targoncás OKJ kb 100.000Ft, és targoncást dögivel keresnek, 2 hónap max, de inkább kevesebb.

élveteg 2019.03.10. 19:24:22

" A helyében Ausztriáig meg sem állnék."

aha .... Aztán ott közölné .-nem tudom milyen nyelven hogy kérem szakképzettségem nincs De gerincsérvem van zsibbad a kezem a fizikai munkától Mit tudnak ajánlani Tippem :

Arra van az ajtó ott lehet távozni

Zsuzsi25 2019.03.10. 19:49:30

@Almandin: ezzel egyetértek. Sokmindenre nincs hatásunk. De szerinted a cikket iro nevtelen hölgy, melyik csoportba tartozik? Szerintem a tehetetlenbe.....

pagodalom 2019.03.10. 20:08:11

@BiG74 Bodri: sajnos igaza van. Ezt nyilvan a cikkben szereplő volt csakádi vállalkozást vezető hölgy is megerősítheti. Gondolom ezért végzett szinte minden munkát a saját vállalkozásában.

dunántúli gyerek 2019.03.10. 20:37:46

@accountant050915: Ennyi. A magyar tarsadalom trianon ota torzult az "ertelmisegieskedes" fele, mert akkor rengeteg hataron tuli magyar tisztviselo menekult Magyarorszagra. Es mivel ilyen munkahely nem volt eleg, a legtobbjuknek csak fizikai munka jutott.
Ma is ez van, tul sok, gyenge minosegu diplomast bocsat ki a rendszer, es tul keves jo szakmunkast. Azert alakultak ugy a kereseti viszonyok, hogy ma egy szaki, ha nem a vilag vegen el es szorgalmas is, akkor jobban keres, mint az "ertelmisegiek" 90%-a. Raadasul a szakmaja nemzetkozi, akar meg gyenge nyelvtudassal is munkat kap barhol a vilagon.

jolka40 2019.03.10. 20:37:55

@latoka: DÜHÍTŐ!!! (nyugdíjas vagyok, tehát már nem vagyok érintett, de felháborítónak tartom)

Almandin 2019.03.10. 21:24:52

@RHalacska: Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

Almandin 2019.03.10. 21:27:37

@Zsuzsi25: Ő egy elkeseredett ember, aki éppen padlón van. De nagyon nehéz optimistának maradni az n+1-edik kudarc után is. Ilyenkor nem szégyen pszichológust is igénybe venni, hogy az ember folytatni bírja a küzdelmet. Én nem ítélem el a posztolót, ezt nagyon nehéz átélni.

Almandin 2019.03.10. 21:30:38

@dunántúli gyerek: Egész Európában gond, hogy túl sok a képzett ember, kétkezi munkás meg kevés van. Ezért is fogadták be a harmadik világbeli bevándorlókat a hatvanas évek óta, mert helyi embert egyre nehezebb volt találni. Aztán most értek be a társadalmi negatív következmények.

John Doe3 2019.03.10. 22:07:03

@Almandin: erről én nem vagyok meggyőződve. Én 64 éves vagyok, két kollégám is 70 elmúlt, állandóan vennénk fel embert (nagy multicég), de nincs megfelelő képzettségű, azért vagyunk mi még most is itt.

martineden 2019.03.10. 23:08:02

@pizo: Es ez normalis szerinted?Jo rabszolganak lenni?Hat akkor hajra!Nem azert mondom, de a magyaroknal hulyebb, szolga lelku nep nincs.

BiG74 Bodri 2019.03.11. 04:49:37

@Larry Silverstein:
Aztán hogyan számlázok le egy elektromos vagy gázhálózati bekötést, javítást, ha nincs meg a szakértelmet bizonyító papirocska? Az autódidakta út pedig részben járható. Mert az elméletet értelmezni kell, sőt néha válogatni, mert a neten nem csak a nagybetűs tudás van fent. Menj fel egy szakfórumra, sokszor már alapkérdéseknél parázs vita van. Mert sok a szakavatott szaki....

BiG74 Bodri 2019.03.11. 04:58:58

@RHalacska:
A jogszabályok megsértése, és a magatartás nem szankciónálása, nem a jogszabály hibája.
Amúgy igen, mint minden, ez is szar módon működik ma Magyarországon.

pizo 2019.03.11. 06:31:10

@martineden: Nem, nagyon rossz, főleg hogy tizenévig a saját vállalkozásomban dolgoztam. Csak épp most nincs igény arra a munkára amit végeztem, vagy nagymértékben az önköltségi ár alatt hajlandóak csak fizetni érte, mert az birka nép is olyan, hogy neki nyugat-európai fizetése legyen, de az árak nagyon alacsonyka legyenek.

Zoli

pizo 2019.03.11. 06:41:11

@accountant050915: Hát tudod én simán bekötöm a gépeket... ha nem értesz hozzá, fizesd meg. Ez van.

Zoli

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 06:53:56

@]{udarauszkasz:

Éhség hiányában az éhséglázadás elmarad, azaz megvalósul így is, de csak a ballib nedves álmok fantasztikus világában.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 06:57:21

@jobangel:

Ha az ingatlanok árszintje nagyon más az új helyen, pontosabban sokkal magasabb, akkor a költözés nem megoldható. Hiszen annak nincs sok értelme, hogy valaki eladja a lakását, majd a pénzből az új helyen nem tud venni semmit.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 07:00:25

@GiaMarie:

Ez van. Ha nem tudod kigazdálkodni a költségeidet, akkor te nem vagy piacképes, azaz zárd be csődválalkozásodat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 07:04:08

@BiG74 Bodri:

Alapvetően a vállalkozóság gazemberség. Még akkor is kihatnak a gazemberség jelei az emberre, ha kényszerből lett vállalkozó, vagy ha igyekszik maximálisan erkölcsös lenne. Ez nem személyes jellemhiba ugyanis, hanem rendszerjellemző.

Ezek után ne csodálkozz, ha minél sikeresebb egy vállalkozó, annál szemetebb. Egyszerűen ezek a liberalizmus szabályai.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 07:15:09

@Zsuzsi25:

Ezek zöme nem kifogás, hanem tényleírás.

Az átlagembert ismered Mo-on? Elmondom jellemzőit:
- középkorú,
- egyetlen komoly vagyontárgya a saját lakása és annak berendezése,
- nem rendelkezik olyan képesítéssel, melyet a munkaerőpiac azonnal milliós ajánlatokkal keres,
- nem beszél idegen nyelvet, vagy csak alapszinten gagyog kicsit angolul/németül,
- nem számít örökségre,
- nincs megtakarítása, vagy csak 2-3 hónapra elegendő van,
- egyedülálló, vagy házas, de házastársa se gazdagabb nála,
- gyereke nem tud segíteni neki, mert az se gazdag,
- nincs ideje új dolgot tanulni, a kora miatt is értelmetlen lenne ez,
- nem akar vállalkozó lenne, de ha akarna, akkor is ez csak rosszabbítaná helyzetét.

Megoldás: munkahelyet keresni. S csak olyan lehetőségek közül tud válogatni, melyek elérhető közelségben vannak, s felveszik őt.

jatagán9 2019.03.11. 07:18:15

Ez így csak prolihergelés. Nem tudunk meg alapvető információkat és reflektálatlanul hangzanak el marhaságok. pl. "Az idős azért nem kell, mert nincs túliskolázva..."
Amiben persze lelepleződik a szemlélet: a képzettség nála túliskolázottságot jelent. A távolság elérhetetlenséget stb.

tomfree 2019.03.11. 07:34:28

Tavaly megszűnt a cég alólam és 40+ kikerültem a munkaerőpiacra. Nem volt könnyű az tény, de azért munka mellett mindig tanultam, nyelveket, diploma még targoncajogsim is megvan. Munkát könnyű találni a fővárosban, de sok a buktató van, itt nem jelent be rendesen, ott más a munka mint amiben megállapodtunk stb volt minden csoda. A végére elmentem egy nagy céghez ahol bejelentenek és bár arra értem oda, hogy őskáosz volt, rendbe tettük a dolgokat a srácokkal akik a fiaim lehetnének, sok melóval, sok túlórával. Nem volt szégyen tőlük tanulni, és odatettem magam még ha tudom, hogy ennyi idősen kétszer olyan kimerítő minden mint nekik. Azt látom, hogy sok ismerősnek is csak a kifogás megy, miért nem éri meg dolgozni, tanulni. Én vagyok a csapatban a legöregebb, de most azon gondolkodom, hogy elkezdek egy új szakmát. Ja és gerincsérvem nekem is van. Azt látom, ha odateszem magam rendesen, bejárok rendesen, nem alibizek akkor megbecsülnek mert kevés a dolgozni akaró munkaerő, sok fiatal meg lelépett innen. Tisztelet a kivételnek persze. Mindenesetre az a tapasztalatom, hogy manapság sokkal nagyobbak az elvárások mint 20 éve voltak, változik a világ. Ja és nem egy diplomás barátom állt át szakmunkára inkább, mert 2-3x jobban fizet mint egy multi akár.

Spiritual 2019.03.11. 07:43:44

@jobangel: Munkatársnőm, nulla angollal ötvenéves kora után jött ki. Polippal a vállában lehúzott szállodában szobalányként négy évet. Aztán találkoztunk és benyomtam varrodába kézi varrni pár évre, utána váltott. Ő büntetőtáborként élte meg a külföldet. Nem is tanult meg angolul a hét nyolc év alatt, de kipótolta azt az időt, amíg nem kapott otthon állást a saját végzettsége szerint. Most otthon van és boldog, mellesleg kifizette a hitelét. Brexit miatt most gáz, de a hölgy is kijöhetett volna. Itt az ügynökségek nem tudnak értelmes munkaerőt küldeni a gyáraknak. Van könnyű fizikai munka, elég sok helyen van magyar, aki fordít. Kortól függetlenül sokan itt kapják meg első bejelentett állásukat. Most jönnek a kommentek, hogy rabszolgák, blablabla.... Nem mindegy mennyiből rabszolga az ember. Kettő, a csúcs ketőezertizenkettőben volt, azóta elég sokan megtanultak jól angolul és sokan pozícióba küzdötték fel magukat, soknak saját vállalkozása van.

Willkommenskultur 2019.03.11. 08:00:21

@Spiritual: Pragaban nagyon sok angol el es dolgozik. szerintuk a UK szar, egy szemetdomb, 4x-es arakkal.

Spiritual 2019.03.11. 08:43:21

@Willkommenskultur: Prágában azért mintha jobb lenne a helyzet, mint Magyarországon... :D Árakat hagyjuk. Lakhatás, posta, tömegközlekedés, autóbiztosítás tényleg drága, de az élelmiszer lényegesen olcsóbb és jobb minőségű, mint otthon. Szeretném azt a "szemétdombot" otthonra, ami itt van, akkor talán nem mentek volna el az emberek külföldre.

Willkommenskultur 2019.03.11. 09:32:44

@Spiritual: "Prágában azért mintha jobb lenne a helyzet, mint Magyarországon.."

Tenyleg? Az itteniek meg azt hiszik, hogy Magyarorszagon jobb a helyzet.

Tenyek: 10-20%-kal magasabbak Pragaban a fizetesek, az ingatlanarak meg ugy 30%-kal magasabbak, a tobbi dolog ara hasonlo a Bp-i arakhoz.

"az élelmiszer lényegesen olcsóbb és jobb minőségű, mint otthon. "

Hol? Londonban az elelmiszer sokkal dragabb, mint itthon. Eleve becsomagolnak 1 db. almat kulon, az mar nehezen lesz olcso. Piac, szinten sokkal dragabb Londonban. Az teny hogy a minoseg kint jobb ill. nagyobb a valasztek.

Egy doboz cigi 12 font, 4-5000 ft, ember.

moonlight777 2019.03.11. 10:06:28

@Almandin:

Pszichológust? ahham, egy munkanélkülinek, óránként 7-10 ezerért.... mert csak ez van...

jobangel · http://jobangel.blog.hu 2019.03.11. 10:13:40

@Almandin: Itt már összetettebb a probléma, önmagában baj, hogy ingatlanvásárlásban gondolkodunk, nem bérlésben. Pont ettől magasak a bérleti díjak, mert nincs kínálat, de kereslet lenne. De aki bérelne, az is egyből egész lakást, annak tényleg magasak a költségei.

moonlight777 2019.03.11. 10:13:46

@MAXVAL bircaman közíró:

mi az hogy nincs értelme tanulnia? pont hogy ezt kellene tennie, ma már a korra hivatkozni luxus kifogás, 50 felett is lehet és kellene is tanulni.... tudomásul kell venni, hogy olyan világban élünk, ahol min a nyugdíjig tanulni kell, utána meg az elhülyülés ellen ajánlott...
ez van...

midnightcoder2 2019.03.11. 10:21:59

@MAXVAL bircaman közíró: A középfokú végzettség ma kb. semmi. Már 30 éve sem ért túl sokat, azóta viszont hála a különféle oktatási reformoknak drasztikusan lecsökkent az értéke. Ez mondjuk elég nagy szívás is az idõsebb korosztálynak: a mi idõnkben azért még ért valamit az érettségi, viszont sokkal nehezebb volt diplomát szerezni.

Puszta érettségivel nagy szerencsével kaphatsz valami adminisztrációs melót, vagy mehetsz betanított munkásnak. Vagy valami épkézláb diploma kell, vagy használható szakma. Másrészt vidéken eleve szívás melót találni. Marad a külföld, de ahhoz azért nem árt ha tudod alapfokon az adott ország nyelvét, vagy legalább az angolt.

midnightcoder2 2019.03.11. 10:23:54

Ps. Ha van A kategóriás jogsija a csajnak, akkor jöhet BKV sofõrnek Pestre. Adnak munkásszállást is, legalábbis a hirdetésekben a buszokon ezt írják.

Willkommenskultur 2019.03.11. 11:18:12

@midnightcoder2: Attol fugg. Fonokom IT-s multinal csak erettsegivel rendelkezik, 1,5 millat keres, es meg programozni sem tud. Szoval csak angolul tud, pozija "mobile app. expert"...:) csapataban van 3 embor.

De egyre tobb nyelvet beszelo egyetemista tud multiknal irodai meloban dolgozni, aztan nem is fejezik be a sulit, mer minek?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 11:31:17

@moonlight777:

Tanulni mindig értelmes dolog. De tanulni MUNKAHELYSZERZÉS célból egy bizonyos kor felett teljesen értelmetlen dolog.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 11:34:11

@Spiritual: @Willkommenskultur:

Prága: a bérszint a magyar 120 %-a, az árak legnagyobb része ugyanaz, egyes dolgok drágábbak.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 11:37:45

@jobangel:

Nyugaton se tud bérelni az átlagember. Az átlag nyugati csoportosan lakik. Vagy megházasodik, s akkor is az egyik fizetés 70-80 %-a elmegy a lakásra.

Olyan nyugaton sincs, hogy egyedülálló ember egész lakást bérel, s átlagos munkahelye van.

Ilyen Mo-on volt lehetséges kb. 15 évvel ezelőttig, amikor viszonylag alacsonyak voltak a bérleti árak.

pizo 2019.03.11. 11:43:14

@Willkommenskultur: Audatex-Magyarország Kft? Gyd B?

Zoli

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 11:45:19

@midnightcoder2:

A nyugat ritkán megoldás a jóval magasabb lakhatási költségek miatt.

Egy fiatal még eltűri a szobabérletet, de egy középkorú ember nemigen fog akarni vadidegenekkel együtt élni.

Almandin 2019.03.11. 12:08:34

@jobangel: Magyarországon a létbizonytalanságot választja az, aki bérel. Egy saját tulajdonú ingatlanból nehezebben kerül valaki az utcára. Másrészt nincs kiszolgáltatva egy tulajnak. Nyugaton más a gazdaság, a társadalom, ott lehet, hogy jobban megéri bérelni, de-a gazdagoknak ott is saját ingatlanuk, ingatlanjaik vannak! Magyarország nem nyugat, nem lehet átültetni az ottani viszonyokat egy az egyben ide.

Willkommenskultur 2019.03.11. 12:37:46

@MAXVAL bircaman közíró: En azt olvastam, hogy 360e Ft volt az atlagkereset 2018 decemberben orszagosan. Az 30e czk.

2018 egeszeben a cseh orszagos atlagkereset is 30e czk volt, a pragai 35e(1300-1400 euro), de a bp-it nem tudom.
Azaz kicsi vagy egyaltalan nincs kulonbseg a brutto berben, de az ossz levonas talan par %-kal kevesebb a cseheknel.

Willkommenskultur 2019.03.11. 12:43:14

@Almandin: Az hogy berelsz-e, nem gazdagsag kerdese.

Termeszetes, hogy aki gazdag, annak alt. ingatlanai is vannak, de siman lehet hogy amiben el az berelt ingatlan. Mert van hogy jobban megeri berelni, raadasul sokan koltsegnek konyvelik azt jonapot. Ki semmikepp sem vaghatnak, ha lepapiroztatok rendesen, kivehetsz valamit 99 evre is.

pizo 2019.03.11. 13:01:56

@Willkommenskultur: Egy az egyben illik rá is. OK.

Zoli

Willkommenskultur 2019.03.11. 13:06:20

@pizo: Na, meg mondja valaki, hogy nincsenek jo munkahelyek....egyebkent nem pejorativ ertelemben mondtam, hogy nincs diplomaja a foninek, na es? Nekem van, de mas teruletrol, az kb. ugyanaz.

Programozni nem tud, na es? Az ITban egy rakas ember jol megel aki eleteben nem irt egy sor programot se, pl. en.

moonlight777 2019.03.11. 16:49:42

@MAXVAL bircaman közíró:

ez nettó baromság, ma már egy ember az élete során többször is válthat szakmát, csak rajta múlik... meg azon hogy piacképes, hiányszakmára vált-e, ha kell 50 felett is meg kell lépni, jelzem 65 év a nyugdíjkorhatár, addig ha nem akar vegetálni, akkor tanulni KELL!!!!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.11. 19:13:53

@moonlight777:

Szépen hangzik, de nem igaz.

Én idén leszek 52 éves. Mondjuk én eleve nem keresek semmilyen szakmai képzettséget, mert irodai segédmunkás vagyok (kólcenteres), ami sok szabadidőt ad nekem, s nekem ez a fontos, mert számomra életem lényege a hobbim, nem a munkám, de most komolyan: ha hirtelen mondjuk közgazdasági diplomát szereznék (jelenleg bölcsész diplomám van), akkor mondjuk 57 évesen, mire elvégzem, szerinted milyen állást kapnék?

Almandin 2019.03.12. 14:26:33

@moonlight777: @MAXVAL bircaman közíró: Félig-meddig mindkettőtöknek igaza van. Tanulni sose késő, sőt, érdemes is. Viszont az, hogy egy idősebb korban megszerzett végzettség mennyire hasznosítható, sok mindentől múlik. Pl. hogy milyen az adott ország munkaerőpiaca, mennyire van esélye egy idősebb pályakezdőnek, tud-e életképes vállalkozást indítani az adott végzettséggel, mennyire van kapcsolati tőkéje, meg szerencséje. Ezért van az, hogy van, akinek sikerül, másnak meg nem.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2019.03.14. 06:09:48

@BiG74 Bodri: Nem a munkáltatói oldalt nézte. Arra próbált rávilágítani, hogy az a szabályozás a rossz, ami extra terhet ró a munkáltatóra, ami teljesen logikus módon próbál ez alól kibújni.
Példa: magyar zöldség, külföldi zöldség. Ha a magyar zöldség 50%-kal többe kerül, te melyiket veszed? Hazafias szempontok alapján a magyart? Akkor is, ha hóvégén úgy kell összekaparni a kajáravalót a pénztárcában?

Na ennyi ez.
Nem azt mondja, hogy az idős ne kapjon több szabadságot, a bejáró támogatást, csak azt, hogy ezt ne CSAK a munkáltatóra verjék, mert akkor úgyis a kiszolgáltatott munkáltató fogja megszopni.